Ostrava: Dny NATO slibují pestrý program

13.09.2018 19:53

Poosmnácté se ve dnech 15. a 16. září uskuteční Dny NATO v Ostravě, největší bezpečnostní akce v Evropě a slibuje nabitý program zaplněný statickými ukázkami a připomínku 100. výročí samostatného Československa a jeho ozbrojených sil. Zároveň na Letišti Leoše Janáčka v Mošnově proběhne 9. ročník Dnů Vzdušných sil AČR. Akci pořádá sdružení Jagello 2000, jedním z partnerů je město Ostrava.

Ostrava: Dny NATO slibují pestrý program
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Svou účast potvrdilo sedmnáct zemí - Francie, Velká Británie, Itálie, Polsko, Švédsko, Španělsko, samozřejmě nebudou chybět stroje a piloti z Česka a Slovenska. Speciálním partnerem bude letos USA. Americká armáda ukáže bojový tank M1 Abrams a bojové vozidlo pěchoty M2 Bradley, jež doplní dvojice bitevních vrtulníků AH-64 Apache. Specialitou tohoto ročníku bude prezentace historické techniky, která připomíná uplynulých 100 let. Návštěvníci se kromě dynamických a statických ukázek vojenské techniky mohou těšit i na jednu mimořádnou kulturní událost. Velmi originálně a důstojně připomene sté výročí Československa a jeho ozbrojených sil živé kombinované vystoupení Janáčkovy filharmonie Ostrava a Armády České republiky. Jejich společná kompozice Smetanovy Vltavy bude jedinečným zážitkem.

Svou účast např. potvrdila Švédská historická letka, která letos představí v samostatných letových ukázkách tři stroje ze své sbírky - SK 35 Draken, AJS37 Viggen a J32 Lansen. A přestože se zde dva z nich již v minulosti ukázaly, bude se jednat o trojnásobnou premiéru. Na Mošnově se rovněž setkají tři dopravní letouny Spartany. Premiérovou prezentaci si pro letošní ročník připravilo rovněž rakouské letectvo se statickou ukázkou dvojice cvičných letounů Pilatus PC-7 Turbo Trainer.

Z řady doprovodných akcí můžeme upozornit na Akční odpoledne 12. září v Dolní oblasti Vítkovice nebo besedu s piloty 14. září v Domě knihy Knihcentrum na Smetanově náměstí.

Primátor Ostravy Tomáš Macura také již potřetí v historii předá cenu za divácky nejlepší leteckou ukázku Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR. Jejího vítěze určí Vaše hlasy na Facebooku statutárního města Ostravy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…