Ostrava: Dny NATO slibují pestrý program

13.09.2018 19:53

Poosmnácté se ve dnech 15. a 16. září uskuteční Dny NATO v Ostravě, největší bezpečnostní akce v Evropě a slibuje nabitý program zaplněný statickými ukázkami a připomínku 100. výročí samostatného Československa a jeho ozbrojených sil. Zároveň na Letišti Leoše Janáčka v Mošnově proběhne 9. ročník Dnů Vzdušných sil AČR. Akci pořádá sdružení Jagello 2000, jedním z partnerů je město Ostrava.

Ostrava: Dny NATO slibují pestrý program
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Svou účast potvrdilo sedmnáct zemí - Francie, Velká Británie, Itálie, Polsko, Švédsko, Španělsko, samozřejmě nebudou chybět stroje a piloti z Česka a Slovenska. Speciálním partnerem bude letos USA. Americká armáda ukáže bojový tank M1 Abrams a bojové vozidlo pěchoty M2 Bradley, jež doplní dvojice bitevních vrtulníků AH-64 Apache. Specialitou tohoto ročníku bude prezentace historické techniky, která připomíná uplynulých 100 let. Návštěvníci se kromě dynamických a statických ukázek vojenské techniky mohou těšit i na jednu mimořádnou kulturní událost. Velmi originálně a důstojně připomene sté výročí Československa a jeho ozbrojených sil živé kombinované vystoupení Janáčkovy filharmonie Ostrava a Armády České republiky. Jejich společná kompozice Smetanovy Vltavy bude jedinečným zážitkem.

Svou účast např. potvrdila Švédská historická letka, která letos představí v samostatných letových ukázkách tři stroje ze své sbírky - SK 35 Draken, AJS37 Viggen a J32 Lansen. A přestože se zde dva z nich již v minulosti ukázaly, bude se jednat o trojnásobnou premiéru. Na Mošnově se rovněž setkají tři dopravní letouny Spartany. Premiérovou prezentaci si pro letošní ročník připravilo rovněž rakouské letectvo se statickou ukázkou dvojice cvičných letounů Pilatus PC-7 Turbo Trainer.

Z řady doprovodných akcí můžeme upozornit na Akční odpoledne 12. září v Dolní oblasti Vítkovice nebo besedu s piloty 14. září v Domě knihy Knihcentrum na Smetanově náměstí.

Primátor Ostravy Tomáš Macura také již potřetí v historii předá cenu za divácky nejlepší leteckou ukázku Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR. Jejího vítěze určí Vaše hlasy na Facebooku statutárního města Ostravy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Chcete bydlet v městském bytě? Přihlaste se do elektronické aukce

13:37 Olomouc: Chcete bydlet v městském bytě? Přihlaste se do elektronické aukce

Začíná historicky první aukce nájemního bydlení v Olomouci. Registrační kolo tohoto výběrového řízen…