Ostrava: Levý břeh Ostravice se promění v promenádu

18.01.2019 10:02

Město Ostrava upraví okolí u dvou nových univerzitních staveb, které vyrostou za Divadlem Antonína Dvořáka. Dosud nevzhledné pozemky se promění v kvalitní veřejný prostor. Ten bude sloužit studentům i veřejnosti.

Ostrava: Levý břeh Ostravice se promění v promenádu
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Stavba nových fakult Ostravské univerzity nezůstane osamocena v prostoru, město na ni naváže úpravou okolí, které umožní i další rozvoj lokality Černé louky a Nové Karolíny a tedy dotvoření urbanistické struktury širšího centra města. Město Ostrava zahajuje projektování dopravní infrastruktury celého území, s cílem efektivně propojit území, významné instituce, umožnit dostavbu území a zároveň pokračovat ve zkvalitňování veřejného prostoru centrální části města.

Jedním z důležitých míst v této lokalitě je i tzv. „levobřežní“ komunikace, která odděluje připravovaný areál Ostravské univerzity od řeky Ostravice a město na ni nechalo zpracovat architektonickou studii. Jejím autorem je Ateliér Simona za cenu 210 tisíc korun bez DPH. Cílem studie bylo navrhnout takové její prostorové a materiálové úpravy, které povedou ke zklidnění provozu na komunikaci. Potlačena bude její dnes ryze dopravní funkce ve prospěch pěších a dojde k propojení sportovně rekreačního provozu Ostravské univerzity s životem u řeky.

Zklidnění ruchu dnešní komunikace

Studie navrhuje šířkové úpravy komunikace, její doplnění o cyklistickou trasu a promenádu pro pěší, také prostorová zákoutí věnovaná posezení, zastavení a možnosti vnímat krásu a přírodní charakter Ostravice. Návštěvníky lokality bude vyzývat nejen k relaxaci, ale také ke sportu. „Od navržené úpravy očekáváme zklidnění ruchu dnešní komunikace. V budoucnu by se měla proměnit na pěší promenádu a to ve chvíli, kdy bude v plné míře realizován vítězný návrh soutěže Černá louka,“ řekla náměstkyně primátora Zuzana Bajgarová.

Město v těchto dnech začalo pracovat na pořízení projektové dokumentace, potřebné k realizaci tohoto záměru. Předpokládaný termín dokončení je rok 2021, kdy budou také otevřeny nové fakulty Ostravské univerzity. V souvislosti se zklidněním s řekou souběžné komunikace bude třeba rekonstruovat Pivovarskou ulici, kam se přesune dopravní zátěž. úprav se zřejmě dočká také část Smetanova náměstí, kam Pivovarská ulice ústí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

19:06 Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

Autobusy MHD v Mladé Boleslavi budou v blízké budoucnosti také napojeny na řídicí dopravní systémy. …