Ostrava: Město děkuje učitelům za jejich práci

30.03.2021 15:47

Každoročně město Ostrava u příležitosti Dne učitelů oceňuje pedagogy, kteří dosahují vynikajících výsledků ve své pedagogické práci a jsou inspirací pro své kolegy. V letošním roce Komise pro vzdělávání vědu a výzkum posoudila celkem 32 návrhů se jmény pedagogů, kteří působí v ostravských mateřských a základních školách. Ocenění jich získalo deset ve dvou kategoriích.

Ostrava: Město děkuje učitelům za jejich práci
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

„Poslední rok zatočil s životy nás všech, učitelskou profesi nevyjímaje. Pedagogičtí pracovníci museli flexibilně reagovat na nastalou situaci, překlopit svou výuku do online prostředí, mnozí z nich se věnovali svým žákům nad rámec svých pracovních povinností. Učili se novým věcem, zajišťovali podklady a techniku pro své žáky, navzájem motivovali sebe, žáky i jejich rodiče. Chtěla bych touto cestou poděkovat všem učitelům za jejich náročnou práci, neutuchající pozitivní energii a motivaci. Nadsázkou můžeme říct, že se za poslední rok učiteli stali také mnozí rodiče, kteří denně pomáhají svým ratolestem zvládat online výuku a dík tak patří i jim. Pevně věřím, že se děti již brzy vrátí do školních lavic, to je moje přání nám všem. Cestou z krize je vzdělaná společnost, a proto jsou naše děti a jejich vzdělání naší prioritou," uvedla resortní náměstkyně Andrea Hoffmannová.

K letos oceněným pedagogům patří PhDr. Jarmila Chlopková, ředitelka MŠ Zámostní ve Slezské Ostravě, která se zasadila o realizaci řady projektů určených na rozvoj a zvýšení kvality předškolního vzdělávání, zejména dětí ze sociálně znevýhodněného prostředí, ale i dětí nadaných. Zavedla v mateřské škole cizojazyčnou výuku s rodilým mluvčím, její prioritou je rovněž modernizace školních zahrad. Navrhovatelem byl městský obvod Slezská Ostrava. „Člověk na pozici pedagoga u dětí předškolního věku nepotřebuje žádné superschopnosti, ale musí být všestranný, tvořivý, kreativní a hodně hravý – a přesně toto mne na mé práci velmi baví," uvedla ředitelka Chlopková.

Anketa

Je smrt Petra Kellnera ztrátou pro Českou republiku?

77%
11%
hlasovalo: 14369 lidí

Ing. Miroslavu Bukovskou, ředitelku ZŠ I. Sekaniny v Ostravě-Porubě, navrhl na ocenění městský obvod Poruba, který si na ní cení přirozenou autoritu, odborné znalosti a vynikající pedagogické a manažerské schopnosti. Škola je pod jejím vedením zapojena do projektů podporujících talentované žáky se zájmem o přírodní vědy, robotiku i programování, při jejichž přípravě a realizaci pedagogové vzájemně spolupracují. „Učím už téměř třicet let. Nejdříve to byla ekonomika na středních školách. Ale chtěla jsem zkusit něco nového, a tak jsem se přihlásila do výběrového řízení na ředitelku základní školy. Sice jsem moc nevěděla, co mě čeká, ale změna splnila mé profesní potřeby, naplnilo mě to v životě, dělám to moc ráda," řekla ředitelka Bukovská.

Mgr. Milada Božeková, ředitelka Střediska volného času v Moravské Ostravě, byla navržena Odborem školství a sportu magistrátu města k ocenění za mimořádnou pedagogickou, odbornou a publikační činnost, nadstandardní práci v oblasti zpracování projektů a zapojení do mezinárodních programů, metodickou činnost a prezentaci školského zařízení na veřejnosti. „Ideální pedagog musí být nadšený a zapálený pro věc. Určitě vzdělaný odborník. Lidský, s dobrým vztahem k dětem a přirozenou autoritou, ale také se smyslem pro humor. Hlavně by měl umět motivovat děti a stáhnout je k tomu, aby je učení bavilo," uvedla ředitelka Božeková.

Seznam všech oceněných pedagogů

Kategorie „Pedagogická osobnost“:

  • PhDr. Jarmila Chlopková, Mateřská škola Slezská Ostrava, Zámostní 31
  • Ing. Miroslava Bukovská, Základní škola Ostrava-Poruba, I. Sekaniny 1804
  • Mgr. Milada Božeková, SVČ Ostrava, Ostrčilova 19/2925
  • Jana Slabá, Mateřská škola J. Šoupala 1611/2, Ostrava-Poruba

Kategorie „Ocenění za dlouholetou pedagogickou činnost":

  • Mgr. Stanislav Rut, ZŠ a MŠ Ostrava-Krásné Pole, Družební 336
  • Bohuslava Halamíčková, Mateřská škola Ostrava, Šafaříkova 9/1050
  • Bc. Jana Denerová, Mateřská škola Ostrava-Poruba, Dvorní 763/19
  • Jindřiška Vavrečková, Mateřská škola Ostrava-Poruba, J. Šoupala 1611
  • Mgr. Marcela Adámková, Základní škola Ostrava-Poruba, Porubská 832
  • Drahomíra Kupcová, Mrňouskova mateřská škola, Ostrava-Hrabůvka, Edisonova 27/383

Letos jsme se společně nemohli setkat, proto připojujeme i video s medailonky oceněných. K zhlédnutí jenna městském YouTube kanálu ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…