Ostrava: Nový jízdní pruh na Hlučínské umožní komfortnější odbočení na záchytné parkoviště

31.03.2021 15:03

O jeden jízdní pruh se rozšíří Hlučínská ulice před křižovatkou s ulicí Slovenskou v Přívoze. Samostatné levé odbočení povede na záchytné parkoviště P+R v lokalitě Černý potok.

Ostrava: Nový jízdní pruh na Hlučínské umožní komfortnější odbočení na záchytné parkoviště
Foto: worldwide.com
Popisek: Ostrava, ilustrační foto

Silnice I/56 ze směru od Hlučína bude mít tři samostatné jízdní pruhy. Město nechá upravit také provoz světelných signalizačních zařízení v křižovatce. Předpokládaný termín ukončení prací je stanoven na konec dubna.

Anketa

Přivolali byste policii na shlukující se a popíjející spoluobčany?

30%
70%
hlasovalo: 12902 lidí

„Dopravní infrastrukturu v lokalitě Černého potoka upravujeme postupně v návazných krocích. Vloni jsme tam vybudovali moderní parkoviště, teď rozšiřujeme křižovatku o jízdní pruh, který na něj řidiče pohodlně dovede. Na podzim plánujeme další dvě akce, a to modernizaci tramvajové tratě od sadu Boženy Němcové po zastávku Důl Odra a rekonstrukci této zastávky s příspěvkem z evropských dotací. Investiční akce města koordinujeme s dalšími vlastníky komunikací, v Ostravě jsou tři, kromě města jsou to stát a kraj. Při realizaci jednotlivých investic se snažíme postupovat společně a ve shodě, abychom stavbami zatěžovali řidiče i obyvatele žijící v jejich okolí co nejkratší dobu. Objízdné trasy plánujeme tak, aby byla doprava pro řidiče co nejméně komplikovaná, a to i v současné covidové době, kdy je její intenzita o něco nižší než dříve," řekl náměstek primátora pro dopravu Vladimír Cigánek.

Součástí přestavby ulice Hlučínské, která začala v první polovině března, je úprava silniční kanalizace, přeložka veřejného osvětlení, přemístění stávající komunikace pro pěší do nové trasy i úpravy vegetace a návazných travnatých ploch. Zároveň se bude upravovat světelná signalizace v křižovatce, měnit se bude její signální plán. Podle projektové dokumentace zhotovené společností SHB provádí stavební práce firma IDS - Inženýrské a dopravní stavby Olomouc. S cenou 5,9 milionu korun s DPH zvítězila ve veřejném výběrovém řízení, jehož se účastnilo sedm zájemců.

Rozšíření Hlučínské ulice skončí zhruba měsíc před plánovanou opravou historicky i dopravně významného mostu silnice I/56 přes řeku Odru, kterou bude realizovat Ředitelství silnic a dálnic ČR. Nezbytná rekonstrukce je naplánována na období od konce května do konce letošního roku. Frekventovaný most u Outlet Areny Moravia bude v době opravy úplně uzavřen pro individuální dopravu, průjezd budou mít zajištěny pouze vozidla Dopravního podniku Ostrava, příměstských autobusových linek a složek IZS. Značená objízdná trasa povede pro nákladní dopravu od Hlučína přes Děhylov na Prodlouženou Rudnou a dálnici D1, pro osobní individuální dopravu a vozidla do 6 tun povede po silnici III/01135 ulicí Koblovskou směrem na křižovatku ulic Bohumínská a Muglinovská.

Nové parkoviště u tramvajové smyčky v lokalitě Černý potok v Přívoze, k němuž povede nový odbočovací pruh rozšířené Hlučínské, je v provozu od letošního 4. února. Jeho kapacita je 118 míst a funguje v režimu park and ride, tedy zaparkuj a jeď. V současnosti je zdarma. Město ho nechalo vybudovat po vzoru moderních evropských metropolí s cílem omezit počty aut vjíždějících do centra, kde jsou omezené možnosti parkování. Řidiči přijíždějící do Ostravy z Hlučínska mají možnost auto odstavit na parkovišti a pokračovat MHD nebo třeba na sdílených kolech nebo elektrokoloběžkách. Po dokončení stavby rozšíření Hlučínské ulice bude parkoviště osazeno inteligentním parkovacím systémem a bude zpoplatněno se zvýhodněním pro uživatele, kteří budou dále pokračovat městskou hromadnou dopravou, na sdílených kolech, případně elektrokoloběžkách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žatec: Edukační workshop pro MŠ a ZŠ

16:31 Žatec: Edukační workshop pro MŠ a ZŠ

Edukační workshop pro MŠ a ZŠ o památce světového dědictví zapsané pod názvem Žatec a krajina žateck…