Ostrava: Ostravané již mohou sdílet elektrokoloběžky

14.03.2021 21:10

Ostravané již mohou využívat další rychlý a ekologický způsob dopravy – elektrokoloběžky. Společnosti Bolt a Lime jich v Ostravě plánují provozovat dohromady 750.

Ostrava: Ostravané již mohou sdílet elektrokoloběžky
Foto: worldwide.com
Popisek: Ostrava, ilustrační foto

Výpůjčky nejsou dotované, město ale nastavilo s provozovateli podmínky pro jejich provozování. Koloběžky je nutné zaparkovat u stojanů se sdílenými koly.

Anketa

Věříte léku ivermektin?

66%
7%
hlasovalo: 15207 lidí

„Sdílené elektrické koloběžky jsou dalším alternativním a především ekologickým způsobem dopravy pro Ostravany. Věřím, že je budou využívat k projížďkám, pro přemístění na nevelké vzdálenosti a třeba i k dopravě do zaměstnání. Z hlediska zákona jsou považovány za dopravní prostředek stejně jako kola. Mohou jezdit po pozemních komunikacích a cyklostezkách, nikoliv po chodnících. Mají ale povoleno vjíždět do pěší zóny, pokud je tam umožněn vjezd bicyklům a vozidlům vyznačeným dodatkovou tabulkou ve spodní části dopravní značky pěší zóna," uvedl náměstek primátora pro dopravu Vladimír Cigánek.

Konstrukční rychlost elektrokoloběžek je 25 kilometrů v hodině, nicméně v městské památkové zóně v obvodu Moravská Ostrava a Přívoz je na žádost obvodu rychlost omezena na 15 kilometrů v hodině.

Vypůjčení elektrické koloběžky probíhá přes aplikaci, kterou si uživatelé stáhnou z Google Play nebo App Store. Po jejím nainstalování jsou uživatelé kliknutím na ikonu koloběžky přesměrováni do příslušného rozhraní. K odemknutí koloběžky je potřeba naskenovat QR kód, který je na ní viditelně umístěný. Před zahájením první jízdy se jezdci zobrazí bezpečnostní instrukce, kterými by se měl během jízdy řídit. Zjistí z nich také zásady správného a bezpečného parkování koloběžek. Platba za půjčení koloběžky je uživateli po ukončení jízdy automaticky stržena z karty uložené v aplikaci.

Zhruba po měsíci provozu zástupci magistrátu s provozovateli vyhodnotí dosavadní zkušenosti s fungováním a proberou případné úpravy nastaveného systému včetně aktualizace lokalit s korekcemi rychlostí, aby byl provoz elektrokoloběžek ve městě bezproblémový a užitečný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Kříž v Lučanské ulici opět září

22:28 Jablonec nad Nisou: Kříž v Lučanské ulici opět září

U ošetřeného jasanu v Jabloneckých Pasekách je nyní opravený křížek. Zatímco strom loni nechal odbor…