Ostrava: Památník obětem střelby u Fakultní nemocnice je již na místě

24.11.2020 19:31

Památník obětem loňské prosincové střelby, při které zemřelo sedm lidí, byl v úterý 24. listopadu instalován před budovou Fakultní nemocnice Ostrava. Vytvořil ho výtvarník Lukáš Dvorský, odhalen bude k prvnímu výročí tragické události, které připadá na 10. prosince 2020.

Ostrava: Památník obětem střelby u Fakultní nemocnice je již na místě
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Vzešel z výtvarné soutěže, kterou vyhlásilo město Ostrava. Projekt na vznik pietního místa s památníkem ve veřejném prostoru u Fakultní nemocnice Ostrava iniciovalo město Ostrava spolu s nemocnicí, soutěž organizoval městský ateliér MAPPA, podílela se na ní také Ostravská univerzita.

„Najít vhodnou, dostatečně citlivou, a přitom důraznou připomínku takto tragické, nesmyslné a těžko pochopitelné události bylo náročně pro všechny zúčastněné. Jsem ale přesvědčen, že je jí zapotřebí. Zbytečná smrt tolika lidí stále bolí; těžko se s ní smiřují ti, kteří byli hrůzných okamžiků jakkoliv účastni, a samozřejmě hlavně blízcí obětí. Těm všem chceme říct, že vnímáme jejich bolest a že nezapomínáme. Myslím, že vybrané dílo naše pocity vystihuje dostatečně přesvědčivě," řekl primátor města Tomáš Macura.

Odlitek o váze přibližně 600 kilogramů sestává z pěti částí, které byly svařeny v jeden celek s plechy tvořícími boční strany pomníku. Do nich byl vyfrézován text. V poslední fázi před dokončením byla na odlitek nanesena černá patina. Vyroben byl ve slévárně Ještědský bronz ve vesnici Mníšek poblíž Liberce.

Anketa

Získají koalice ODS/KDU-ČSL/TOP 09 a Piráti/STAN ve volbách sněmovní většinu?

33%
67%
hlasovalo: 61447 lidí

„S konečným zpracováním jsem velmi spokojen. Odhaduji, že provést práci v takovéto kvalitě by v Česku dokázalo maximálně pět sléváren. Tento tvar klade nejvyšší nároky na kvalitu povrchu a přesnost tvaru. Na takto velké plynulé ploše se totiž projeví každá nerovnost a nedostatek. Ty mohou vzniknout nekvalitním odlitím či nevhodným broušením. Velice kritickými místy jsou zejména oblasti, kde jsou jednotlivé části k sobě svařeny, protože při svařování zde vzniká pnutí a plochy mají tendenci se stahovat a kroutit. Jedná se tedy o práci maximálně náročnou, ke které je potřeba opravdu mistrovských dovedností," řekl autor památníku Lukáš Dvorský.

Porotci vybírali z šesti návrhů. Hodnocena byla nejen výtvarná stránka a citlivý přístup k události, ale také finanční a technická náročnost provedení a následné údržby. Porota neudělila první místo, ale jako nejvhodnější k realizaci vybrala návrh Lukáše Dvorského pro jeho přímočarost a nenásilnou formu, kterou vystihl tragiku události. Realizováno bylo dílo, které má vůči okolí správně zvolené měřítko a je v dialogu se stávající sochou Vladislava Gajdy, která představuje slunce. Památník evokuje černou díru.

Tři účastníci byli osloveni přímo, další tři porota vyzvala k vytvoření návrhů na základě jejich portfolií. Protože se jedna z původně oslovených umělkyň omluvila, byla nahrazena. Do soutěže tak poslali své návrhy přímo oslovení umělci Jan Šnéberger a Matěj Frank. Na základě dodaných portfolií svůj návrh dodali týmy Karel Filsak s Peterem Demekem a Petr Szyroki s Gabrielou Maňákovou, a dále jednotlivci Přemysl Jurák a Lukáš Dvorský.

Částka na realizaci památníku nepřesáhla hodnotu 1,8 milionu korun. Na úhradě se společnými díly podílely město Ostrava, Fakultní nemocnice Ostrava a Moravskoslezský kraj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

16:14 Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

Jihlava oslavila Den Země. I přes nepříliš hezké počasí přišly na Masarykovo náměstí stovky návštěvn…