Ostrava: Stát podpoří koncertní síň i vědeckou knihovnu

28.07.2020 6:32

Primátor Tomáš Macura se v pátek 17. července sešel s ministrem kultury Lubomírem Zaorálkem a hejtmanem Ivo Vondrákem. Jednali o podpoře projektů města a kraje.

Ostrava: Stát podpoří koncertní síň i vědeckou knihovnu
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

„Pro město a kraj jsou investice do kultury a do vzdělání klíčové. Dva projekty se již rozběhly, jsou jimi výstavba Fakulty umění ostravské univerzity na Černé louce a přestavba historické budovy městských jatek na galerii současného umění, což je v rámci České republiky i střední Evropy unikátní,“ uvedl primátor Tomáš Macura.

S ministrem kultury Lubomírem Zaorálkem a hejtmanem Ivo Vondrákem jednal o podpoře projektů města a kraje – koncertní síně a vědecké knihovny. „Hovořili jsme i o Museu+ v Dolní oblasti Vítkovice. Top je ale otázka budoucnosti, v současné době jsou aktuální projekty výstavby vědecké knihovny a koncertní síně. Blahopřeji Ostravě, že návrh koncertní síně byl zařazen mezi 10 nejlepších projektů světa. Rozhodně tyto projekty podpoříme. V momentální recesi je východiskem investovat a vláda tomu pomůže,“ slíbil ministr Lubomír Zaorálek.

„Ostrava i kraj si zaslouží důstojnou vědeckou knihovnu, současný stav je neúnosný,“ poznamenal hejtman Ivo Vondrák s tím, že kraj a město přispějí na vědeckou knihovnu každý 150 miliony korun a stát 800 miliony. Město Ostrava uvítá finanční pomoc státu při výstavbě koncertní síně, dokonce má s ministerstvem kultury a krajem podepsané memorandum. „V přípravách koncertní haly pokračujeme tak, abychom mohli začít stavět v roce 2022 a v roce 2024 ji mohli otevřít. Budeme rádi za pomoc státu, jsme ale zároveň připraveni si vzít úvěr, abychom mohli výstavbu zahájit  v plánovaném termínu,“ připomenul Tomáš Macura.    

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…