Ostrava: Výstava na Jihu a v Plesné připomíná historii obvodu

06.07.2017 19:56

Výstava s názvem Od Petřkovické venuše k Dolní oblasti symbolizující ve zkratce cestu, kterou naše město urazilo na své pouti od pravěku až po současnost, uvidí v červenci občané obvodů Plesná a Jih. Výstava je součástí celoročních oslav 750. výročí první písemné zmínky o Ostravě a vždy připomíná i historii obvodu, v němž se právě koná.

Ostrava: Výstava na Jihu a v Plesné připomíná historii obvodu
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Čtyři základní panely provázejí ve všech městských obvodech návštěvníka prostřednictvím nejdůležitějších časových mezníků dějinami města v období pravěku, středověku, v 19. a 20. století. Další panel je věnován obvodu, v němž se právě výstava nachází.

Městský obvod Ostrava-Jih má výjimečně dva panely. Na nich si návštěvníci výstavy připomenou vznik nejstarších církevních i světských památek na území obvodu, stranou však nezůstanou ani architektonicky pozoruhodné stavební celky, jakými bezpochyby jsou Jubilejní kolonie v Hrabové a tzv. Vzorné sídliště v Ostravě-Zábřehu. Pozornost je věnována rovněž osobnostem Vojtěcha Martínka a Jaromíra Šavrdy, které jsou s historií tohoto městského obvodu úzce spjaty.

Panely jsou umístěné v předsálí kina Luna a zájemci si je mohou prohlédnout denně od 14 do 20 hodin až do 31. srpna.

Panel věnovaný městskému obvodu Plesná připomíná starobylost obce, kterou symbolizuje dominanta obvodu – barokní kostel sv. Jakuba Staršího z roku 1787. Nelze nezmínit skutečnost, že Rolnická záložna v Plesné, ustanovena v roce 1870, byla nejstarším českým úvěrním spolkem na slezském venkově. Moderní tradici pak představuje oblíbený a již dvacet let každoročně pořádaný folklorní festival Májová Plesná.

Výstava bude veřejnosti přístupná od 10. do 31. července v zasedací místnosti úřadu během úředních hodin.

Putovní výstava zavítá v průběhu letošního roku postupně do všech 23 městských obvodů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

13:37 Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

Již 34. ročník prestižního Mezinárodního pivního festivalu byl dnes zahájen na litoměřickém výstaviš…