Ostrava: Zimní program pro lidi bez domova

27.02.2018 17:33

S příchodem mrazů město Ostrava spouští tzv. Zimní program. Ve spolupráci s dalšími organizacemi v zimním období každoročně navyšuje kapacity v uytovacích zařízeních tak, aby žádný z bezdomovců nemusel trávit noc venku v mrazu. Pracovníci magistrátu rovněž kontaktují bezdomovce a informují je o možnostech, kde mohou přenocovat nebo získat teplé jídlo či deky.

Ostrava: Zimní program pro lidi bez domova
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Organizace, které poskytují sociální služby lidem bez domova, ve spolupráci s městem navyšují ubytovací kapacity. „V Ostravě máme v současné době k dispozici 413 míst v azylových domech a jejich kapacita je převážně naplněna. Bezdomovci mohou dále využívat nocleháren s kapacitou 120 míst, nízkoprahových denních center s kapacitou 125 míst a domova se zvláštním režimem Domov Přístav s kapacitou 85 míst. Dalším zařízením zajišťujícím pomoc bezdomovcům se specifickými potřebami je domov se zvláštním režimem Domov Přístav II, který má kapacitu 29 míst. V rámci Zimního programu jsou uvedené kapacity v celkovém počtu 734 míst rozšířeny o 54 lůžek a 120 tak zvaných volných židlí. V současné době jsou kapacity zařízení dostačující vzhledem k tomu, že mnozí bezdomovci nemají o nabízené služby zájem,“ řekl námětek primátora pro sociální oblast a zdravotnictví Michal Mariánek.

Zájem o tuto službu se zvedá s poklesem teplot. Loni využívalo tuto možnost v březnu 70 osob, v únoru 96, v prosinci a lednu 128 lidí bez domova. „V průměru se v zimě jedná o 93 osob, avšak máme rezervu pro případ, že o Zimní program bude mít zájem více lidí.“ dodal náměstek Mariánek. Město vynaložilo v roce 2017 na Zimní program 250 tisíc korun, na letošní rok plánuje částku 300 tisíc korun.

Mezi poskytovatele sociálních služeb, kteří se v Ostravě věnují problematice bezdomovectví, patří Armáda spásy v ČR, Charita Ostrava, Diakonie ČCE, Centrum sociálních služeb Ostrava, Centrum sociálních služeb Poruba, Nová Šance a Služby Dobrého Pastýře. Zimnímu programu se věnují první dva uvedení poskytovatelé.

V zimním období se také zvyšuje aktivita sociálních pracovníků. Ti vyjíždějí do lokalit s větší koncentrací bezdomovců. Poskytují jim poradenství a odkazují je na organizace, kde mohou získat teplé jídlo, nápoje, deky či přenocovat.

reklama

autor: PV

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín zajistí svým obyvatelům výhodnou dodávku tepla až do roku 2040

22:10 Bohumín zajistí svým obyvatelům výhodnou dodávku tepla až do roku 2040

Už jen necelý rok zbývá podle vedení společnosti ČEZ Teplárenská do ukončení výroby energií z uhlí v…