Ostrava: Zkuste letos „udržitelné“ Vánoce

21.12.2020 14:05

S nadměrným množstvím odpadu se o Vánocích a na přelomu roku potýká většina měst. Proto se odpadová společnost OZO Ostrava snaží veřejnost inspirovat k tomu, aby letos zkusila „udržitelné“ Vánoce. Tady je pár tipů a rad.

Ostrava: Zkuste letos „udržitelné“ Vánoce
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Vánoční dárky s příběhem z Reuse centra Ostrava!
Zakoupením předmětů, jimž byla dána druhá šance, kupující přispějí do veřejné sbírky na výsadbu zeleně v Ostravě. Součástí reuse centra je i veřejná dílna, kde si lze zakoupenou věc opravit nebo vylepšit.

U balení dárků přemýšlejte!
Není přece cílem vytvořit hromadu zbytečného odpadu! Vánoční balicí papíry či tašky lze používat opakovaně. Nebo si je vytvořit upcyklací tašek, které dostanete jako obal při zakoupení zboží. Stačí reklamu na nich překrýt vtipnou vánoční koláží – a originální obal je na světě!

Anketa

Chcete Pavla Rychetského za prezidenta republiky?

3%
97%
hlasovalo: 11568 lidí

Po Vánocích odpady důkladně roztřiďte!
Jen to, co vyhodíte do barevných kontejnerů (papír, plasty, sklo, nápojové kartony, kovové obaly), nebo odevzdáte ve sběrných dvorech, může být následně využito. Papírové krabice je třeba rozložit, aby se kontejnery zbytečně nepřeplňovaly, stejně tak je třeba sešlápnout všechny duté obaly.

Odpad nepatří na zem!
Pokud jsou kontejnery přeplněné, počkejte s vyhozením odpadu, až budou nádoby vyvezené. OZO i o svátcích sváží podle běžného harmonogramu a dokonce posiluje svozy, takže čekat nebudete dlouho.

Využívejte sběrné dvory!
Ty jsou sice ve svátečních dnech zavřené, ale ve všedních dnech po svátcích jsou všechny v provozu a na silvestra funguje pět největších ve zkráceném režimu do 14 hodin. Ve sběrných dvorech společnosti OZO Ostrava lze rovněž odevzdat předměty určené k prodeji v Reuse centru Ostrava. Darovat můžete třeba i dárky, které se zrovna nestrefily do vkusu obdarovaného.

Odstrojené stromečky patří ke kontejnerům na sídlištích nebo do sběrného dvora!
Svoz vánočních stromků bude zahájen v pondělí 4. ledna 2021 a potrvá až do konce měsíce. Obyvatelé ostravských sídlišť mohou stromky odkládat vedle kontejnerových stanovišť, aniž by to znamenalo založení černé skládky. Ostatní mohou odvézt odstrojený vánoční stromek do sběrného dvora.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Město rozdalo necelou třicítku Cen pro nadané

16:31 Jablonec nad Nisou: Město rozdalo necelou třicítku Cen pro nadané

Statutární město Jablonec nad Nisou ocenilo nadané žáky a studenty. Náměstkyně primátora pro oblast …