Ostrava pokračuje s finanční pomocí neziskovým organizacím

20.03.2021 7:35

Město Ostrava stále přijímá žádosti od neziskových organizací o rychlou jednorázovou pomoc ve výši 20 tisíc korun. Určena je ostravským organizacím z oblastí kultury, sportu, školství a vzdělávání, sociální péče, zdravotnictví, prevence kriminality, protidrogové prevence, podpory osob s hendikepem, volnočasových aktivit a rodinné politiky, jejichž existenci ohrozila opatření k omezení šíření koronaviru. Program město vyhlásilo 2. března.

Ostrava pokračuje s finanční pomocí neziskovým organizacím
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

„Rada města zatím schválila rychlou pomoc pro 25 neziskovek v celkové hodnotě půl milionu korun. Peníze jsou na účty organizací převedeny nejpozději do týdne od rozhodnutí. Dalšími žádostmi se budeme zabývat zase v úterý. Chtěla bych proto vyzvat neziskové organizace, které spadají do vyhlášených oblastí, aby neotálely a vyplnily jednoduchou žádost o pomoc. Posoudíme je co nejdříve a následně jim odešleme peníze, které mohou využít na mzdy, nájmy i provozní režii," připomněla náměstkyně pro školství a sport Andrea Hoffmannová.

Anketa

Uškodí ODS odchod Pavla Novotného?

5%
18%
hlasovalo: 9931 lidí

Město od vyhlášení programu obdrželo 42 žádostí. Pětadvacet jich bylo schváleno, jedna byla vrácena k dopracování, jednu stornoval žadatel a patnáct žádostí bylo zamítnuto kvůli nesplnění podmínek výzvy. Rada žádosti posuzovala s přihlédnutím k doporučení pracovní skupiny, která každou žádost projednala individuálně, posoudila splnění kritérií i oprávněnost vzniku fixních nákladů a zohledňovala i předchozí prospěšné aktivity vyvíjené žadatelem. Na základě toho pak žádosti buď doporučila ke schválení, nebo k dopracování. Nejčastějším důvodem pro zamítnutí bylo, že o příspěvek žádali příjemci dotací na zajištění jejich celoroční činnosti.

Žádosti podaly spolky napříč oblastmi, nejčastěji byly zaměřeny na sport a kulturu, dále na školství a volnočasové aktivity. Příspěvky jsou určeny například na organizaci on-line workshopů k tématu podnikání, on-line kurzy zdravotního cvičení pro ženy samoživitelky anebo na live streamy přednášek a koncertů. Podporu mohou organizace čerpat na pokrytí mzdových, provozních, administrativních, případně i režijních nákladů nebo na nájem v případě, že jim ho již neodpustil majitel nemovitosti, ve které sídlí.

Pomoc je určena organizacím, které ke dni podání žádosti prokazatelně provozovaly své aktivity v uvedených oblastech na území města Ostravy nejméně jeden rok a zároveň na základě krizových opatření musely přerušit svou činnost. Čestným prohlášením doloží fixní náklady, které jim zůstaly i po přerušení jejich provozu za předpokladu, že nejsou kryty dotacemi k financování jejich celoroční činnosti.

Žádosti mohou zájemci i nadále podávat elektronicky i poštou prostřednictvím jednoduchého formuláře zveřejněného na webu města ZDE. Případné dotazy lze posílat na e-mailovou adresu pomocnezisk@ostrava.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Kříž v Lučanské ulici opět září

22:28 Jablonec nad Nisou: Kříž v Lučanské ulici opět září

U ošetřeného jasanu v Jabloneckých Pasekách je nyní opravený křížek. Zatímco strom loni nechal odbor…