Ostrava pomůže Ukrajincům patnácti miliony korun

10.03.2022 12:03 | Tisková zpráva

Finanční dar ve výši 12,5 milionů korun poskytne Ostrava na pomoc Ukrajině. Další 2,5 milionu korun pak město vyčlení k úhradě dalších výdajů souvisejících s uprchlickou krizí a pomoci jejímu obyvatelstvu. Dar schválilo zastupitelstvo města na mimořádném zasedání 9. března 2022.

Ostrava pomůže Ukrajincům patnácti miliony korun
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

„Pomoc Ukrajině řešíme od prvních okamžiků. Počáteční symbolickou podporu záhy doplnila pomoc materiální, současně však pracujeme i na dalších způsobech pomoci. Jedním z nich je mimořádný finanční dar města, který bude užit zejména na humanitární účely a dále také na nákup obranného vojenského materiálu. Pamatujeme však rovněž na zajištění potřebné podpory uprchlíků ve městě, od jejich ubytování až po začlenění dětí do kolektivů školek, škol a volnočasových aktivit. Jednotlivosti řešíme postupně, jak je zapotřebí,“ uvedl primátor města Ostravy Tomáš Macura.

Předmětnou finanční částku 15 milionů korun lze rozdělit na pomyslné třetiny. Pět milionů korun je určeno na humanitární pomoc na Ukrajině, peníze budou poukázány Fondu humanity Českého červeného kříže a charitativní organizaci Člověk v tísni. Stejná částka, tedy celkem pět milionů korun, poputuje na pomoc uprchlíkům v Ostravě (konkrétně jsou peníze určeny Organizaci pro pomoc uprchlíkům se sídlem v Ostravě, ostravské Potravinové bance, ostravskému Českému červenému kříži a 2,5 milionů korun je připraveno k následné pomoci uprchlíkům ve městě). Pět milionů korun je určeno na podporu ukrajinské vlády při nákupu obranného vojenského materiálu.

Magistrát města Ostravy rovněž rozhodl 25. února 2022 o prominutí místního poplatku z ubytování pro ukrajinské uprchlíky. Ostrava zřídila také sběrné místo materiální pomoci, kam zamířilo již víc jak 2 100 dárců a první dary směřovaly k potřebným hned první den. A materiální pomoc byla a je distribuována k potřebným cestou Českého červeného kříže i nadále. Aktuálně stále potřebujeme zejména hygienické potřeby pro děti a trvanlivé jídlo pro děti – instantní kaše, kojeneckou výživu, přesnídávky, přesnídávkové kapsičky aj. Shromažďujeme také zdravotnický materiál, který opět Český červený kříž cílí na Ukrajinu.

Anketa

Zvládne Petr Fiala krizi cen energií a pohonných hmot?

hlasovalo: 70725 lidí

Pomoc nabídly i městské a další organizace ve městě. Dopravní podnik Ostrava umožnil již 2. března cestování ukrajinským uprchlíkům zdarma. Město řeší jak možnosti ubytování běženců, tak koordinuje související záležitosti, jakými jsou například přijetí dětí do kolektivů škol a školek, které mají odborné zázemí. Specialisté pomohou překonat prvotní jazykové bariéry i vypjaté, náročné situace, které děti často absolvovaly. Krom školních činností jsou připravovány a již nabízeny také volnočasové aktivity pro děti.

Zmínit lze například různé aktivity sportovní – ukrajinské děti si mohou zasportovat v atletickém oddíle SSK Vítkovice, tanečním studiu atd. SAREZA umožnila od 8. března ženám, dětem do 18 let a seniorům nad 60 let, kteří museli uprchnout z Ukrajiny, vstupné na plavání a veřejné bruslení za symbolickou jednu korunu. Identickou možnost, vstup za jednu korunu, nabídla zmíněným uprchlíkům také Zoologická zahrada a botanický park Ostrava. Dále se ostravská Zoo připojila k Zoo Praha, která vytvořila speciální podúčet svého sbírkového konta „Pomáháme jim přežít,“ k pomoci ukrajinským zoologickým zahradám.

Město však nabídlo pomoc také při vzniku nového Krajského asistenčního centra pomoci uprchlíkům v prostoru Výstaviště Černá louka, a to s ohledem na aktuální nedostatečnost kapacit původního místa. Pomáhají ovšem též strážníci Městské policie Ostrava, nejen při zajištění provozu našeho sběrného místa materiální pomoci, ale nyní se podílejí rovněž na zajištění provozu nového Krajského asistenčního centra pomoci na Černé louce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

10:28 Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

Zasportovat si, poměřit síly se svými vrstevníky, zabavit se – a možná i vyhrát. To všechno má přiné…