Ostrava si připomíná 50 let od okupace

21.08.2018 17:30

V noci z 20. na 21. srpna uplynulo padesát let od chvíle, kdy na území tehdejší Československé socialistické republiky vstoupila vojska Varšavské smlouvy. Tento milník v našich moderních dějinách si připomněla i Ostrava.

Ostrava si připomíná 50 let od okupace
Foto: ostrava.cz
Popisek: Ostravská radnice

Dvacítka dobrovolníků v noci z pondělí na úterý nainstalovala na sloupy veřejného osvětlení a fasády budov na dvě stovky panelů s totožnými vzkazy, jaké psali a rozvěšovali českoslovenští občané před padesáti lety v reakci na příchod okupačních vojsk. 

Akce navodila alespoň část z atmosféry, kterou prožívali Ostravané v roce 1968. Při přípravě materiálů byly použity dobové fotografie a materiály uložené v Archivu města Ostravy. Atmosféru doplnila sovětská vojenská technika a uniformovaní vojáci na Náměstí E. Beneše.

„Letos si připomínáme nejenom 100. výročí vyhlášení samostatnosti československého státu, ale rovněž různá kulatá výročí jiných, vesměs tragických událostí našich moderních dějin. Jedním z nich je bezesporu okupace vojsky Varšavské smlouvy, od níž dnes uplynulo přesně padesát let. Samotná zkušenost a pocity, které lidé prožívali, nelze přenést. Chtěli jsme alespoň částečně navodit atmosféru oněch nešťastných srpnových dnů,“ řekl k akci primátor Tomáš Macura. Materiály budou sejmuty v průběhu dnešního dne.


Připomínka 50 let od okupace v ostravských ulicích. Foto: René Stejskal

Za uskutečnění akce, jejímž iniciátorem bylo město Ostrava, patří velký dík velkému počtu dobrovolníků, ale také organizacím, bez jejichž pomoci by tuto akci nebylo možné realizovat: Archivu města Ostravy, Kulturnímu centru Cooltour, Městskému obvodu Moravská Ostrava a Přívoz, Moravskoslezské vědecké knihovně, Klubu terénních vozidel Havířov, společnosti Seepoint a Centru PANT.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…