Ostravské dějiny v datech vyšly k 750. výročí první zmínky o městě

26.10.2017 13:05

Město Ostrava a Archiv města Ostravy vydaly u příležitosti oslav 750. první písemné zmínky o městě letos již druhou knihu věnovanou dějinám Ostravy. Po knize věnované středověké Ostravě vyšla publikace Ostrava v datech. Na více než 2100 záznamech přináší to nejdůležitější z politických, společenských, kulturních a sportovních okamžiků v dějinách města.

Ostravské dějiny v datech vyšly k 750. výročí první zmínky o městě
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

„Využili jsme neuvěřitelné množství zajímavého materiálu, který se nahromadil v uplynulých šesti letech, kdy archiv města týden co týden zpracovával pro nás i média přehled nejzajímavějších událostí v dějinách města,“ řekl primátor města Ostravy Tomáš Macura.

„Základ knihy tvoří záznamy publikované již po dobu šesti let jako historické kalendárium na internetových stránkách města. Řadu informací jsme však doplnili,“ uvedla spoluautorka publikace a ředitelka Archivu města Ostravy Blažena Przybylová. „Nová publikace je nejenom praktická příručka, ale poslouží v budoucnosti jako podklad k dalšímu studiu ostravských dějin od nejstarších dob až do roku 2016“, dodala Przybylová.

Záznamy jsou rozděleny do jednotlivých kapitol po stoletích, s výjimkou té úvodní, která začíná „datem“ před 350 miliony let a končí 9. stoletím. V rámci každé kapitoly jsou údaje řazeny chronologicky.

Orientaci v textu umožňují tři druhy rejstříků. V místním (zeměpisném) rejstříku jsou podchyceny všechny uvedené zeměpisné lokality, jmenný (osobní) rejstřík přináší všechna osobní jména doplněná velmi stručnou charakteristikou dané osoby. Třetí věcný rejstřík je zpracován jako výběrový.

Ostrava v datech je dostání na pobočkách Ostravského informačního servisu. Její cena je 560 Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

22:08 Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

Festival vína VOC Znojmo, jedinečný svátek vína, vinařů a všech příznivců vinného moku, máme už témě…