Ostrov: Město plánuje z dotace vybudovat polytechnické zázemí v ZŠ Masarykova

19.01.2019 14:47

Základní škola v Masarykově ulici se potýká s dožívajícím technickým stavem učebny pro výuku chemie a fyziky. Stávající prostory a vybavení neodpovídají současným trendům ve vyučování přírodních věd.

Ostrov: Město plánuje z dotace vybudovat polytechnické zázemí v ZŠ Masarykova
Foto: Ostrov.cz
Popisek: Ostrov

Ve středu 16. ledna schválilo ostrovské zastupitelstvo podání žádosti o dotaci do 13. výzvy z Integrovaného regionálního operačního programu s názvem MAS Krušné hory – IROP – Kvalitní vzdělávací struktura a vzdělávání III na projekt Rekonstrukce a vybavení učeben fyziky a chemie ZŠ Masarykova Ostrov s předpokládanou maximální celkovou výší nákladů 3 795 165,85 Kč. Projekt je nutné předfinancovat ve výši 100 % celkových nákladů s tím, že se do městské pokladny po ukončení projektu a následném vyúčtování vrátí 95 % způsobilých výdajů. Realizace projektu je naplánována na léto roku 2019.

V případě, že bude město v podání dotace úspěšné, dojde ke změně určitých dispozic uvnitř školy, aniž by se zasáhlo do celkového provozu školy. Stávající laboratoř a tři kabinety budou přebudovány na posluchárnu, laboratoř a nové kabinety. Součástí projektu budou nové dřevěné dveře, vzduchotechnika, odvětrání, rekonstrukce elektroinstalací, včetně výměny svítidel, řešení slaboproudé technologie, odvedení splaškových odpadních vod od nově osazených zařizovacích předmětů, napojení a rozvod zemního plynu a další práce. Součástí projektu bude také dodávka vestavěného nábytku do nových učeben.

V nově vybudovaných učebnách bude realizována výuka ve vzdělávacích oblastech Člověk a jeho svět na I. stupni a Člověk a příroda (Fyzika, Chemie, Přírodopis) na II. stupni.

V rámci výuky žáků na prvním stupni se posluchárna přírodopisu uplatní v oblasti vzdělávání Člověk a jeho svět. Výuka 2. stupně navazuje oblastí vzdělávání Člověk a příroda pro předměty fyzika, chemie a přírodopis. Předpokládané využití učebny posluchárny je 24 hodin/týden. Kapacita posluchárny přírodních věd je pro 30 žáků.

Laboratoř přírodních věd je určena pro výuku fyziky a chemie bude využívána žáky 2. stupně. Předpokládané využití laboratoře přírodních věd je 20 hodin/týden. Kapacita laboratoře přírodních věd je navržena pro 16 žáků.

Učebny budou dostupné nejen vlastním žákům v provozní době školy v pracovní dny, ale také mimo provozní dobu v rámci různých mimoškolních aktivit. Do ZŠ Masarykova budou moci přijít i z ostatních základních škol. Uvažuje se o založení Kroužku chytrých hlav, který umožní poznávat přírodovědné a technické obory zábavnou formou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…