Otrokovice modernizují sběr biologicky rozložitelných odpadů

06.12.2020 19:31

Součástí systému odpadového hospodářství města Otrokovice je i sběr biologicky rozložitelných odpadů ze zahrad občanů. K tomu slouží velkokapacitní kontejnery umístěné ve sběrných dvorech. Náhradou za již nevyhovující bude do konce letošního roku pořízeno dvanáct nových kontejnerů v hodnotě přibližně 700 tisíc korun.

Otrokovice modernizují sběr biologicky rozložitelných odpadů
Foto: panoramio.com
Popisek: Otrokovice

Celkem třináct kusů těchto kontejnerů bylo pořízeno v roce 2009 v rámci dotační akce „Využití biologicky rozložitelného dřevního odpadu z komunálního odpadu a zkvalitnění sběru biologicky rozložitelných odpadů v regionu Otrokovic“ spolufinancované Státním fondem životního prostředí. „Po jedenácti letech užívání jsou však již z důvodu značné koroze způsobené vlhkým zahradním odpadem na konci životnosti a bylo nutné je co nejdříve nahradit kontejnery novými s vylepšenou konstrukcí. Kontejnery jsou uzavíratelné plastovými víky, která zabrání vtékání dešťové vody a eliminují případný zápach zahradního odpadu,“ popsal Vladimír Plšek, jednatel Technických služeb Otrokovice.

Náklady na pořízení nových kontejnerů jsou hrazeny z rozpočtu města zejména z ušetřených prostředků na zimní údržbu. „Díky mírné zimě se podařily ušetřit peníze za údržbu a mohli jsme bez velkého zásahu do rozpočtu uvažovat o pořízení tohoto nového mobiliáře, přičemž náklad na pořízení jednoho kusu činí 59 tisíc korun,“ uvedl jednatel TSO. Zahradní odpady totiž tvoří značnou část celkového odpadu.  Jedná se například o listí, trávy, zbytky ovoce a zeleniny, plevel apod. Jeden kontejner pojme až 7 m3 bioodpadu.

„Chceme touto formou podporovat třídění odpadu. Ročně se v Otrokovicích nasbírá zhruba 600 tun bioodpadu ze zahrad, který díky tomuto systému sběru nekončí na skládce, ale je zpracován v kompostárně v areálu technických služeb. Další připravovanou novinkou v oblasti ekologického nakládání s odpady je záměr na pořízení kompostérů. Pokud uspějeme s žádostí o dotaci u Státního fondu životního prostředí, bude v příštím roce pořízeno 1000 kusů kompostérů, které budou poskytnuty občanům,“ uzavřel Vladimír Plšek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Otevření dopravního terminálu a nového podchodu pod železnicí

11:33 Vsetín: Otevření dopravního terminálu a nového podchodu pod železnicí

Ve Vsetíně se dnes uskutečnilo slavnostní otevření společného odbavovacího terminálu pro železniční …