Pardubice: Adaptační skupiny pomohou ukrajinským dětem

15.04.2022 15:59 | Tisková zpráva

Město od příštího úterý zahájí činnost adaptačních skupin pro ukrajinské děti prchající před válkou. Celkově má v rámci vybraných školských zařízení připraveno 262 míst v 16 adaptačních skupinách minimálně po 15 dětech.

Pardubice: Adaptační skupiny pomohou ukrajinským dětem
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

Většinu nákladů s tím spojených pomůže pokrýt Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy prostřednictvím Výzvy na adaptační skupiny pro děti cizince migrující z Ukrajiny 2022.

„Nyní jsme ve spolupráci s řediteli školských zařízení ve fázi obvolávání rodičů registrovaných přes koordinační místo na oddělení školství pardubického magistrátu. Od příštího úterý zahájí provoz 13 dětských skupin pro 217 dětí, které budou fungovat v prostorách pardubických základních uměleckých škol, domů dětí a mládeže a v prostorách ZŠ Studánka každý pracovní den v rozmezí od 8 do 12 hodin, tedy v době, kdy jsou tyto prostory jinak nevyužívané,“ objasňuje náměstek primátora pro školství Jakub Rychtecký s tím, že zahájení provozu adaptačních skupin neovlivní kapacity budoucích zápisů do základních a mateřských škol zřizovaných městem.

Padesátka míst v adaptačních skupinách je určena pro děti předškolního věku, ostatní místa jsou vyčleněna pro děti s povinnou školní docházkou. „Děti jsou do jednotlivých skupin koordinovaně umísťovány na základě jejich věku, spádovosti v rámci města a případně sourozeneckých vazeb. Děti budou mít vedle smysluplného trávení volného času, vzdělávání a osvojování českého jazyka zajištěny také svačiny a na jejich mimoškolních aktivitách se budou vedle českého pedagoga podílet také ženy z řad ukrajinských uprchlíků, které budou zastávat pozici školní asistentky. Většina z nich má pro tuto pozici navíc pedagogické vzdělání,“ doplňuje náměstek Rychtecký.

Anketa

Jste pro zbudování základny NATO na českém území?

3%
96%
hlasovalo: 84644 lidí

Spuštění provozu adaptačních skupin schválila na svém pondělním jednání Rada města Pardubic. V tuto chvíli oddělení školství dokáže uspokojit všechny žadatele o základní školu, kteří mají o umístění dětí do adaptačních skupin skutečně zájem. Předpokládá se, že zbývající místa se budou nadále průběžně obsazovat. Předškolní děti jsou umísťovány podle věku, MŠMT garantuje provozovatelům těchto skupin úhradu mzdových a souvisejících nákladů na českého pedagoga a ukrajinského asistenta a dalších provozních výdajů s tím spojených.

Město má na provoz adaptačních skupin v případě potřeby připravenou finanční rezervu ve výši přibližně 500 tisíc korun s tím, že jednotlivé adaptační skupiny by měly fungovat minimálně do konce školního roku. „Ukrajinské děti s pobytem na území města Pardubic a statutem uprchlíka půjdou k zápisům do základních škol 15. června 2022 a do mateřských škol 23. června 2022, tedy po ukončení zápisů pro pardubické děti, které proběhnou v dubnu a květnu,“ podotýká náměstek Rychtecký a dodává, že městu se již podařilo umístit přibližně 240 ukrajinských dětí rozdělených do základních a mateřských škol po městě i v okolních obcích.

Podle náměstka patří velké poděkování všem kolegyním z oddělení školství, ředitelkám, ředitelům základních a mateřských škol, ale i základních uměleckých škol a domů a dětí mládeže a jejich personálu za akceschopnost při integraci dětí prchajících před válkou do jednotlivých třídních kolektivů v základních a mateřských školách, respektive za otevření adaptačních skupin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…