Pardubice: Dvoukolové zápisy do mateřinek se osvědčují

20.05.2016 13:40

Pardubicím se osvědčuje dvoukolový zápis do mateřských škol. V prvním kole začátkem dubna školky přijímaly pouze děti, které do konce srpna tohoto roku dosáhnou věku tří let. Mladší děti mohou rodiče do mateřských škol hlásit ve druhém kole zápisů. Koná se 24. května a je pro něj dispozici je ještě 400 volných míst.

Pardubice: Dvoukolové zápisy do mateřinek se osvědčují
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

„V minulosti, kdy se konaly zápisy v jediném termínu, se stávalo, že se nám do mateřských škol dostalo poměrně dost dvouletých dětí, ale některé tříleté, kterým je předškolní vzdělávání podle zákona zpravidla určeno, ne. Jsem rád, že se změna systému přijímání dětí osvědčila. Umožnila nám v mateřských školách umístit téměř všechny do září tříleté pardubické děti, s výjimkou těch, jejichž rodiče preferovali jedinou školku, po které byla větší poptávka. I ti však své dítě mohou hlásit do jiných školek ještě v druhém kole,“ řekl náměstek pardubického primátora zodpovědný za školství Jakub Rychtecký. „Ve druhém kole, které se uskuteční 24. května 2016, budou také přijímány přihlášky dětí mladších. Je pro ně k dispozici přibližně 400 volných míst. Stále však nejsou vyřešeny odklady školní docházky u některých předškoláků, volných míst může být tedy ještě trochu více,“ doplnil náměstek.

I v případě školek radnice přistoupila k metodickému doporučení ředitelkám mateřinek, aby byly schopné v rámci správního řízení odhalit účelové přehlašované děti nebo nepravdivé údaje. „Naše metodické doporučení se osvědčilo na základních školách, obdobně budou postupovat naše mateřinky. Úkolem města a jím zřizovaných příspěvkových organizací je postarat se o pardubické děti. Dovolím si jen připomenout, že v případě uvedení nepravdivých údajů u zápisů hrozí rodičům pokuta až deset tisíc korun,“ upozornil náměstek Rychtecký.

Celkem nabízely mateřské školy zřizované městem Pardubice v prvním kole zápisů 993 volných míst. Mateřské školy přijaly 889 žádostí, z nichž některé byly duplicitní na několika školkách. Jedno dítě bylo přihlášeno současně na 5 mateřských škol a stalo se tak rekordmanem, od 4 rodičů byly podány žádosti na 4 mateřské školy. Žádný z rodičů neprojevil zájem o přihlášení dítěte do MŠ Hostovice.

Rodiče tak přihlásili do školky 651 dětí. Největší zájem byl o umístění dětí do předškolních zařízení na Dukle a Višňovce, nejmenší zájem byl v Hostovicích, v polabinských školkách a v Ohrazenicích. Celkem bylo přijato 620 dětí.

Druhé kolo se uskuteční v úterý 24. května 2016 od 8:00 do 15:00 hodin. Není určeno dětem, které již byly přijaty v prvním kole, bude se týkat ostatních dětí a to i těch narozených po 31. srpnu 2013. Seznam volných míst pro druhé kolo je zveřejněn na webových stránkách města, i na mateřských školách, které se zápisu zúčastní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

16:14 Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

Duševní zdraví a osobní rozvoj mladé generace podporují nově otevřené tzv. terapeutické a seberozvoj…