Pardubice: Evropské město koní 2020

05.05.2020 12:20

Pardubice a koně k sobě patří odedávna. Letos se ale naše město pyšní titulem Evropské město koní, který si od roku 2016 předávají města sdružená v síti EURO EQUUS, tedy sídla s hlubokou dostihovou tradicí nebo tradicí chovu koní.

Pardubice: Evropské město koní 2020
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

Nositel titulu se na rok stává středobodem dění, v jeho kulisách by se mělo odehrávat vše důležité týkající se tradice jezdectví a chovu koní. Prvním nositelem titulu byla v roce 2016 portugalská Golega, v roce 2017 belgický Waregem, rok poté španělský Jerez a v roce 2019 převzala pomyslné žezlo polská Wroclaw. Rok 2020 patří Pardubicím.

„Možná i díky kráse Polabí, která dotvářela atmosféru kdysi zde tolik oblíbených a věhlasných parforsních honů, si dnes Pardubice bez koní už nedovede nikdo ani představit. Vždyť už od poloviny 16. století zdobí polovina koně městský znak a přes půl tisíciletí se na Pardubicku koně chovají. Světově proslulé je i zdejší dostihové závodiště a nejstarší tuzemský dostihový závod – Velká pardubická. Koně jsou zkrátka živým klenotem města Pardubic a na titul Evropské město koní jsem jako jeho primátor velmi pyšný,” uvedl primátor města Martin Charvát.

Radnice i centrum města jsou tedy letos slavnostně ozdobeny šálami s běloušem, vjezdy do města vítají stejným symbolem všechny jeho obyvatele i návštěvníky. Město se spojilo s představiteli Dostihového spolku, Východočeského muzea, destinační společnosti i s vedením kladrubského hřebčína, aby vytvořilo bohatý kalendář akcí, který měl krásu koní po celý rok připomínat. Současná epidemiologická situace ale většinu akcí zastavila.

Anketa

Vadí vám, že policie a soudy stále popotahují Petra Nečase?

12%
88%
hlasovalo: 9934 lidí

„Dva roky připravujeme s řadou odborníků výstavy, besedy a spoustu koňských akcí v rámci dostihů i mimo ně, aby si na své přišli koňáci i široká veřejnost každého věku. Naším cílem bylo zdůraznit, že koně jsou pro Pardubice cenným rodinným stříbrem se silnou tradicí. Jarní a většina letních akcí prozatím vzala za své, nicméně soustředíme se na druhou polovinu roku,“ uvedla hlavní koordinátorka projektu Hana Svobodová, vedoucí oddělení vnějších vztahů Kanceláře primátora. „V první polovině roku jsme měli připraveny besedy pro laickou i odbornou veřejnost, zábavu pro děti například v rámci tradičních tahounských akcí, ale omezení nám zatím neumožňují nic realizovat. Stále věříme, že o prvním víkendu v září budeme moci představit koně v nejlepším světle a z mnoha pohledů, kdy společně s dostihovým spolkem plánujeme velkou akci na závodišti v rámci výstavy Koně v akci, která letos ponese podtitul Koně v Evropě. Každé úterý v září pak budou podvečery na zámku patřit besedám o koních s odborníky, “ zdůraznila Hana Svobodová.

První vlaštovkou pod hlavičkou Evropského města koní bude venkovní výstava na pardubickém zámku. „Rozhodli jsme se ukázat výběr z nejpůsobivějších snímků parforsních honů na Pardubicku. Připomenout, že před více než sto lety se Pardubice, tehdy malé posádkové město, proslavily po celém Rakousko-Uhersku právě velkolepými parforsními hony. Okouzlující snímky fotografa Josefa Pírky do dnešních dnů uchovaly atmosféru vrcholných společenských akcí a jezdeckého umění posledních desetiletí habsburské monarchie,“ popsal volně přístupnou výstavu v Open Air Galerii Parkán ředitel Východočeského muzea v Pardubicích Tomáš Libánek. „Na podzim jsme přesunuli cyklus přednášek na téma chovu koní a významu kladrubského hřebčína,“ dodal Libánek. V pardubickém Mázhausu vedle radnice na Pernštýnském náměstí bude od srpna do října k vidění výstava k jubilejní 130. Velké pardubické.

Všechny další akce představíme veřejnosti v okamžiku, kdy bude jasné, že připravované události jsou bezpečné a jejich pořádání dostane zelenou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…