Pardubice: Letiště není v ohrožení

26.04.2019 17:11

Vedení města Pardubic jednalo s představiteli společnosti East Bohemian Airport, která provozuje pardubické mezinárodní letiště, o současné situaci společnosti, jak z pohledu ekonomického, tak i provozního. Společně odmítli informace o tom, že je společnost v krizi a hrozí jí bankrot.

Pardubice: Letiště není v ohrožení
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

Optimistický je i výhled na letošní letní sezonu. Zatím vše nasvědčuje tomu, že se dovolenkové lety z Pardubic do Bulharska, Turecka i Řecka, uskuteční podobně jako v minulých letech.

„Informace o tom, že společnosti hrozí bankrot, které v posledních dnech leckde zazněly, nejsou opodstatněné. Podle již auditovaných výsledků jsme roku 2018 skončili se ztrátou 15,9 milionů korun, což je lepší výsledek, než jsme pro loňský rok očekávali. S vědomím plné zodpovědnosti říkám, že společnost je v dobré finanční kondici. Nemáme žádné závazky po splatnosti, k dnešnímu dni disponujeme volnými finančními prostředky ve výši 20 milionů korun,“ konstatoval předseda představenstva EBA Petr Juchelka.

Zástupci města, které je dvoutřetinovým vlastníkem akciové společnosti, jsou rozhodnuti pardubické letiště „podržet“ i v době, kdy uzemnění letadel Boeingů 737 Max působí problémy všem regionálním letištím. „Shodujeme se v názoru, že se po vybudování nového terminálu nemůžeme zastavit v půli cesty, ale je třeba podpořit další investice do rozvoje letiště, například do vybudování parkovišť, podpory cargo dopravy a podobně,“ řekl náměstek primátora Pardubic Jan Mazuch.

Letiště je provozně soběstačné

Vedení pardubického letiště se přitom všemožně snaží maximálně eliminovat dopady rozhodnutí nízkonákladových společností opustit regionální letiště. S irskou leteckou společností Ryanair jedná o alespoň částečném zachování pravidelné linky z Pardubic do Londýna, jejíž provoz hodlá společnost od července do října přerušit. „Zcela určitě se podaří zachovat charterové lety. Cestovní kanceláře poté, co tyto lety odřekla společnost Smartwings, jednají s jinými dopravci, kteří mohou přepravu do letních dovolenkových destinací zajistit. Snažíme se jim být maximálně nápomocni. V současné době už probíhají jednání o definitivních letových řádech,“ uvedla ředitelka pardubického letiště Hana Šmejkalová. „Naše pesimistická verze počtu odbavených cestujících za rok 2019 počítá s 90 tisíci cestujícími. Věřím, že výsledky budou mnohem lepší.“ dodala Hana Šmejkalová.

Představitelé letiště jsou, přes složitou situaci, která v současné době v letecké dopravě panuje, optimističtí. Společnost totiž s otevřením nového terminálu na počátku loňského roku počítala s nárůstem provozních nákladů do červených čísel. Ekonomika společnosti se tak, přes záporný výsledek hospodaření, vyvíjejí v souladu s byznysplánem. Letiště je provozně soběstačné a na rozdíl od jiných regionálních letišť funguje bez jakýchkoli provozních dotací. Akcionáři (ze dvou třetin město Pardubice a z jedné třetiny Pardubický kraj) investují pouze do rozvoje infrastruktury.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

20:27 Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

Přísné podmínky dotačního programu pozastavují v tuto chvíli projekt výstavby parkovacího domu v uli…