Pardubice: Město plánuje zavést Senior taxi

31.10.2017 9:17

Pardubice chystají novou službu pro seniory a handicapované. Radní na svém včerejším jednání totiž schválili záměr zavést ve městě Senior taxi, které budou moci využívat senioři nad 70 let a osoby, jež se prokážou průkazy ZTP či ZTP/P.

Pardubice: Město plánuje zavést Senior taxi
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

Speciálně označený vůz je pak za mírný poplatek doveze například na úřad či do zdravotnických zařízení, která se nacházejí v katastrálním území Pardubice.

Služby bude možné využívat také k cestám na hřbitov, do divadla či na koncerty Komorní filharmonie Pardubice. „Naším cílem je usnadnit seniorům či lidem s handicapem cesty za lékařem, do nemocnice, na hřbitov nebo na úřady. Rádi bychom jim ještě více zpřístupnili také kulturu, proto jsou na seznamu předem vydefinovaných míst i námi zřizované Východočeské divadlo Pardubice či Komorní filharmonie Pardubice,“ podotýká náměstek primátora zodpovědný za sociální politiku a kulturu Jakub Rychtecký.

Klienti, včetně vozíčkářů, budou moci Senior taxi využívat denně v době od 6:00 do 24:00 hodin, a to čtyřikrát do měsíce. „Za jednu jízdu přitom zaplatí 25 korun, zbývající částku doplatí město. Dodavatele služby Senior taxi budeme soutěžit formou koncepce mezi dopravci, v rozpočtu počítáme s částkou 1 milionu korun na rok. Tento speciální taxík bude muset být připraven i na přepravu vozíčkářů,“ dodává Jakub Rychtecký s tím, že osoba, která by klienta doprovázela, by měla cestu zdarma.

Nárok na využití služby Senior taxi bude vůči dopravci prokazován průkazem. „Agendu spjatou s evidencí žadatelů a průkazů Senior taxi bude provádět odbor sociálních věcí Magistrátu města Pardubic. Taxi služba bude cesty zaznamenávat do on-line systému z důvodu kontroly a průběžného hodnocení služby. Měsíční evidence jízd bude městu dopravcem předkládána spolu s vyúčtováním služby,“ vysvětluje fungování systému náměstek Rychtecký.

Dopravu lidí s handicapem již pro město zajišťuje Dopravní podnik města Pardubic, který město financuje ze svého rozpočtu. Ten nabízí ve spolupráci se SPID handicap přepravu zdravotně postižených speciálně upraveným tranzitem. Podle slov náměstka je však tento vůz velmi vytížený, klienti se musí objednávat velmi dlouho dopředu. „Senior taxi bude fungovat jako klasický taxík, zavoláte si ho, když jej aktuálně potřebujete. Nevytváříme konkurenci pro dopravní podnik, ale rozšiřujeme možnosti dopravy především pro seniory nad 70 let,“ vysvětluje náměstek Rychtecký. Potřeba rozšíření možností dopravních služeb pro lidi s handicapem a seniory vyplynula z diskuze s poskytovateli sociálních a souvisejících služeb v rámci komunitního plánování města, ale také z komise pro bezbariérovost.

Město nyní připravuje výběrové řízení na dodavatele této služby, se kterým následně uzavře roční smlouvu. Senior taxi přitom funguje již na několika místech republiky, například v sousedním Hradci Králové, Brně, Třinci či Moravském Krumlově.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

10:23 Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Festival byl rekordní co do počtu prodávajících i návštěvno…