Pardubice: Město přijalo další opatření spojená se šířením koronaviru

12.03.2020 10:51

Na základě mimořádného opatření, které dnes vydalo Ministerstvo zdravotnictví v souvislosti se šířením koronaviru, budou od zítřejšího dne uzavřeny základní školy a další školská zařízení zřizovaná městem. Opatření se týkají více jak 9 tisíc žáků jen v rámci ZŠ, zrušena však bude i řada kulturních akcí, které se ve městě měly konat v následujících dnech.

Pardubice: Město přijalo další opatření spojená se šířením koronaviru
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

„Postupujeme dle nařízení vlády a snažíme se rizika nákazy a šíření koronaviru v našem městě co nejvíce minimalizovat. Opatření se svým způsobem dotkne naprosto všech, buď přímo a potenciálně i nepřímo. Musíme totiž počítat s tím, že velké množství rodičů bude muset se svými dětmi zůstat doma a pak budou chybět na svém pracovišti. Například z tohoto důvodu bude pro MHD od čtvrtka 12. března platit prázdninový jízdní řád ve žlutém sloupku,“ konstatoval primátor Martin Charvát.

Co se oblasti školství týče, výuka na všech sedmnácti městem zřizovaných základních školách od zítřejšího dne probíhat nebude. „Opatření Ministerstva zdravotnictví se vztahuje na žáky. V případě pedagogických pracovníků ředitelům doporučujeme, aby jim přidělili práci, včetně práce z domova například formou přidělování úkolů dětem skrze elektronické nástroje, přípravu na výuku a další nepřímou pedagogickou činnost,“ vysvětluje náměstek primátora pro školství Jakub Rychtecký. Stejně tak budou zrušeny plánované školní výlety či lyžařské výcviky i provoz školních družin. „Co se týče těchto akcí, tak se přikláníme k doporučení MŠMT, že již probíhající pobyty žáků na těchto akcích, mohou být dokončeny, nové zrušeny,“ objasňuje Rychtecký.

Opatření Ministerstva zdravotnictví s sebou samozřejmě nesou sekundární personální dopady například u mateřských škol, kterých se uzavření netýká. „Řada pedagogů a nepedagogů má ale děti na prvním či druhém stupni základních škol a bude s nimi muset zůstat doma. Situaci monitorujeme a jsme v kontaktu s ředitelkami. Naším cílem je zajistit a udržet výuku v našich mateřinkách v maximálním rozsahu,“ informuje náměstek primátora zodpovědný za oblast školství Jakub Rychtecký s tím, že uzavřena budou kromě ZŠ také školská zařízení zahrnující dvě základní umělecké školy a domy dětí a mládeže Alfa a Beta, které dohromady navštěvuje skoro 6400 dětí. Informaci o zákazu výuky město předá i soukromým základním školám na území Pardubic.

Zvýšené riziko šíření koronaviru však představují také hromadné akce s vyšší koncentrací osob. Spolu s omezením výuky na základních, středních a vyšších odborných školách Ministerstvo zdravotnictví proto nařídilo také zákaz kulturních, sportovních a náboženských akcí s účastí 100 a více osob, který platí od dnešní 18. hodiny. V případě Pardubic tak jsou do odvolání zrušena představení Východočeského divadla Pardubice i koncerty Komorní filharmonie Pardubice spolu s koncerty v rámci Pardubického hudebního jara. Od středy 11. března bude také pro veřejnost uzavřen celý areál aquacentra Na Olšinkách.

Snížit riziko nákazy koronavirem u svých klientů na minimum se snaží také pardubické sociální služby. Vedení města Pardubic jako zřizovatel Domova pro seniory U Kostelíčka a Domova pro seniory na Dubině rozhodlo o omezení návštěv v těchto zařízeních i pro opatrovníky. Zajištění nezbytně nutných úkonů k zajištění potřeb opatrovaných osob musí být předem konzultováno a povoleno vedením domova. Dále je nově ze stejného důvodu uzavřen od 11. března i Denní stacionář Slunečnice.

Vzhledem k tomu, že ministerstvem vydaná opatření jsou platná do odvolání, bude město zveřejněné informace pravidelně aktualizovat. V každém případě je třeba dbát zvýšené hygieny a dodržovat základní hygienické zásady.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

16:29 Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

Do Dvořákových sadů se na své místo nedaleko Hadího pramene po necelých pěti měsících restaurování v…