Pardubice: Na Dukle najdete oblíbenou kavárnu s handicapovanou obsluhou

06.04.2019 15:52

Mentálně a zdravotně postižení uživatelé služeb Denního stacionáře Slunečnice se po dvouleté pauze znovu stali kavárníky. Hosty nově obsluhují v kavárně s názvem Slunečnice, která navazuje na velmi oblíbenou Apatyku, jež sídlila pět let na Pernštýnském náměstí.

Pardubice: Na Dukle najdete oblíbenou kavárnu s handicapovanou obsluhou
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

Prostory aktivačního projektu Sociálních služeb města Pardubic pro handicapované jsou nově bezbariérové a zvou nejen na kávu na novou adresu – na náměstí na Dukle do Jilemnického ulice 2226. „Hlavním cílem nové kavárny Slunečnice je zapojit klienty stacionáře do běžného života a ukázat veřejnosti, že i lidé s handicapem dokáží být platní a pracovat v oblasti pohostinských služeb. Přeji jim spousty spokojených zákazníků,“ říká náměstek primátora pro sociální politiku a zdravotnictví Jakub Rychtecký.

„Předchozí kavárna Apatyka byla vyhledávaným místem, ale sídlila v prvním patře domu bez výtahu, kde navíc Sociální služby města Pardubic platily nájem. Její činnost tedy byla dočasně přerušena a hledali jsme vhodnou variantu, jak projekt oživit. Výhodou nově zrekonstruovaného objektu v majetku města pro potřeby stylově a bezbariérově zařízené kavárny Slunečnice je, že jí odpadají náklady za nájem. V letních měsících si bude moci kavárna zažádat i o letní zahrádku, což nebylo u Apatyky možné. Bude tedy atraktivní i v létě, rozšiřujeme tím zároveň nabídku služeb pro veřejnost na dukelském náměstí,“ dodává náměstek Rychtecký.

Cílem a záměrem sociálně-aktivizační činnosti Denního stacionáře Slunečnice v nově otevírané kavárně je nabídnout klientům stacionáře další možnosti aktivizačních činností a zajistit přímý kontakt se společností. Ti jsou pak motivováni uvědomit si pracovní návyky, povinnosti, praktické schopnosti či dovednosti a následně také zodpovědnost vůči sobě samým i k ostatním.

Kavárna nabízí i oddělený prostor, vybavený projekční technikou

„Prostory kavárny a její interiér může využívat široká veřejnost. Její výhodou je plně bezbariérový vstup včetně odpovídajícího sociální zázemí. V prostorách kavárny najdou například rodiče dětský koutek s polstrovaným bazénkem s kuličkami, stolem a židličkami s možností zapůjčení interaktivních a didaktických her, plyšových maňásků a molitanů ke stavění a hraní. Rád bych poděkoval obyvatelům bytového domu za trpělivost během rekonstrukce a za podporu tohoto projektu. Poděkování samozřejmě patří také všem zaměstnancům, kteří se na projektu podílejí,“ jmenuje ředitel Sociálních služeb města Pardubic Petr Krejčí. Další výhodou kavárny je bezplatná možnost půjčit si tablet, přenosný počítač a samozřejmě i denní tisk. Kavárna nabízí také oddělený prostor pro soukromé, společenské anebo vzdělávací účely, který je vybaven projekční technikou. Do Slunečnice bude možné zajít i na přednášky, výstavy a prezentace s cílem vytvořit pravidelná společenská setkání.

Kromě příjemného posezení u dobré kávy nebo čaje, moravských vín a sladkých a slaných pochutin má kavárna nově v nabídce také polévky, o které projevili někteří obyvatelé čtvrti zájem a stali se tak inspirací k dalšímu rozšíření sortimentu. „Věříme, že i přes různé omezení našich „číšníků a servírek“ poskytneme kvalitní služby v příjemném prostředí a dokážeme, že lidé s handicapem jsou užiteční, vstřícní a plní optimismu. Od návštěvníků očekáváme porozumění, vstřícnost a ocenění snahy našich uživatelů, které je pro naše klienty motivací pro další rozvoj. Těšíme se, že si kavárna Slunečnice najde opět své stálé hosty, kteří se k nám budou rádi vracet,“ dodala závěrem vedoucí stacionáře Štěpánka Hrdinová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

7:37 Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

Po několika měsících provedlo město Děčín spolu s technickými službami další test kontejneru na směs…