Pardubice: Nový školní rok na ZŠ Studánka komplikuje stav stropů

01.09.2018 14:50

Základní škola Studánka buduje díky dotacím z ITI Hradecko-pardubické aglomerace nové odborné učebny. Při jejich rekonstrukci však byl zjištěn špatný stav stropních konstrukcí, který komplikuje výuku v poschodích všech pavilonů školy. Město nyní čeká na konečný posudek statika a řeší případné náhradní prostory.

Pardubice: Nový školní rok na ZŠ Studánka komplikuje stav stropů
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

Zákaz užívání učeben v prvním poschodí všech pavilonů přinesl během posledního dne školních prázdnin nepříjemné překvapení nejen řediteli školy se 740 žáky, ale i jejich rodičům a zřizovateli. Stropní konstrukce vykazují nadměrné průhyby překračující normu, škola tak nemůže využívat prostory a třídy ve druhém nadzemním podlaží. „Jakmile budeme mít definitivní vydání znaleckého posudku, který by město mělo obdržet nejpozději do 5. září, rozhodneme o dalším postupu. Nabízí se dvě varianty. Na základě rozhodnutí statika mohou být stropy dočasně podepřeny konstrukcí a v jednotlivých pavilonech postupně opraveny během příštích letních prázdnin, v případě, že by statik konstatoval havarijní stav, by výuka musela probíhat v náhradních prostorách a rekonstrukce stropů by musela být zahájena neprodleně,“ popisuje situaci v ZŠ Studánka náměstkyně primátora Helena Dvořáčková zodpovědná za územní plánování s tím, že dočasné útočiště by části žáků poskytla ZŠ Dubina.

Pro děti druhého stupně bude od 4. do 7. září vyhlášeno ředitelské volno. V případě, že rodiče budou potřebovat zajištění dohledu nad svými dětmi z druhého stupně, škola pro tyto žáky zajistí náhradní program. „Zahájení školního roku 3. září proběhne se všemi dětmi v prostorách ZŠ Studánka s tím, že žáci druhého stupně budou mít od úterý do pátku ředitelské volno,“ podotýká ředitel ZŠ Studánka Filip Patlevič. V dalším týdnu se pak žáci přesunou do základní školy na Dubině. „Díky vstřícnému přístupu ředitelky ZŠ Dubina, paní Kozákové, může být od 10. září dočasně pro žáky druhého stupně ze ZŠ Studánka zajištěna výuka na Dubině. Děti zde budou mít k dispozici až dvanáct učeben, v případě žáků prvního stupně bude výuka na ZŠ Studánka probíhat bez omezení,“ doplňuje náměstek primátora pro školství Jakub Rychtecký.

Podle vyjádření náměstkyně budou kontrole následně podrobeny i další školy, které byly postaveny v 60. letech minulého století. „Rozhodli jsme se provést kontrolu stavu stropů všech škol postavených v tomto období. Jako první by měla být této kontrole podrobena základní škola v Polabinách I,“ dodává náměstkyně Dvořáčková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …