Pardubice: Práce na proměně radnice skončily, lešení zmizí do zimy

12.09.2019 15:36

Rekonstrukce pardubické radnice jsou u konce. Úředníci, kteří byli během oprav přesunuti do náhradních prostor, obývají své původní kanceláře již nějakou dobu, začátkem září se do opravené historické budovy navrátila také městská samospráva, která ji dnes spolu se zástupci zhotovitelských firem slavnostně otevřela.

Pardubice:  Práce na proměně radnice skončily, lešení zmizí do zimy
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

Náročná a po všech stránkách rozsáhlá revitalizace historického objektu započala v lednu loňského roku a trvala přibližně rok a půl. Stropní konstrukce byly sice ošetřeny při částečné rekonstrukci v letech 1993 a 1994, i přesto byla velká část z nich napadena biologickými škůdci, a to ve větším rozsahu, než se předpokládalo. Staré a dřevomorkou či hnilobou napadené trámy byly vyměněny, stejně jako okna, rozvody elektroinstalace, topení či zdravotechnika. Během rekonstrukce rozdělené do několika etap tato více jak sto let stará nemovitá kulturní památka řemeslníkům nabídla také nejedno překvapení odkazující do dob, kdy byl objekt postaven. Jedná se zejména o nález maleb, které byly objeveny pod nánosem novodobých nátěrů na stropě průjezdu z Wernerova nábřeží do dvora radnice, další původní malby byly odhaleny v části chodeb a některých kancelářích severního traktu. Veškeré plochy s těmito malbami byly restaurátory následně zdokumentovány, v kancelářích samosprávy a na stěnách a stropech chodeb budovy posléze fixovány. Starobylý ráz radnice však nepřipomínají jen tyto kresby, doplňují jej také historická mozaiková dlažba zdobící chodby všech pater radnice či opravené kamenné schodiště. Dispozice všech místností přitom zůstaly zachovány, s výjimkou podatelny u hlavního vchodu objektu, do níž se nově vstupuje prosklenými posuvnými dveřmi. Řemeslníci se v rámci rekonstrukce přesunuli i do historického sálu, aby zde položili nové parkety, či do společenského sálu, kde bylo instalováno nové ozvučení a vzduchotechnika, jejíž výměna byla vzhledem k počtu společenských akcí, jež se zde během roku konají, nutná.

Veškeré stavební a restaurátorské úpravy probíhaly pod drobnohledem památkářů a vyšly městský rozpočet na zhruba 119 milionů korun včetně DPH. Pro město většinu z nich zajistilo konsorcium firem Chládek a Tintěra a Marhold a.s. v celkovém objemu prací přibližně 93 milionů korun, některé z restaurátorských zásahů (v celkové výši zhruba 8,5 milionu korun) prováděla společnost Jensovsky Praha. Další úpravy za cca 7,3 milionu korun byly provedeny na základě samostatných smluv s dodavateli klimatizace a nového ozvučení společenského sálu. Výsledná cena přitom zahrnuje také náklady spojené se zpracováním projektové dokumentace, výkonem technického dozoru nebo činností koordinátora BOZP a kompletní výměnou interiéru v kancelářích pro vedení města.

Díky restauraci maleb získala radnice vzhled z roku 1894

Část objektu je však i nadále skryta pod lešením, a to z důvodu probíhajících oprav nadstřešní části radnice, zejména atik, jež budovu zdobí zvenčí. I tyto práce v hodnotě 6,5 milionu korun by však měly být v nejbližší době hotovy, předpokládaný termín dokončení je během letošního podzimu.

Budova radnice z konce 19. století je jako nemovitá kulturní památka zapsána v Ústředním seznamu kulturních památek ČR a díky restauraci maleb radnice získala tentýž vzhled, který dostala již v roce 1894, tedy v době, kdy byla tato novorenesanční budova postavena. Stojí uprostřed severní strany náměstí, na místě původní radnice vystavěné v roce 1759. Původní budova radnice nedostačovala potřebám rozkvétajícího města, a tak byla na jejím místě a na místě dvou sousedních domů postavena v letech 1892-1894 nová novorenesanční radnice podle projektu Jana Weyricha. Její průčelí zdobí sgrafita, ve druhém patře mezi okny jsou alegorické postavy Nezištnosti, Přímosti, Poctivosti a Svornosti od Karla Klusáčka. Nad okny prvního poschodí je osm medailonů hlav českých panovníků: Vratislav II., Přemysl Otakar II., Václav II, Karel IV., Václav IV., Jiří Poděbradský, Vladislav II a Rudolf II. Na štítě budovy stojí socha Vojtěcha z Pernštejna. Na dvou věžích radnice jsou pak čtyři reliéfy: měšťan (alegorie zámožnosti), šlechtična (oddanost), řemeslník (ráznost), měšťanka (domácnost).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…