Pardubice: Stromy v historickém centru dostaly posilující injekce

04.12.2022 14:40 | Tisková zpráva

Stromy, rostoucí v historickém centru Pardubic, byly ošetřeny speciálními „injekcemi“. Specializovaná firma vpravila organické živiny do kořenového systému deseti javorů na Pernštýnském náměstí.

Pardubice: Stromy v historickém centru dostaly posilující injekce
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

Cílem ošetření je komplexní revitalizace stromů. Di´ky provzdusˇneˇni´ půdy kolem korˇenove´ho syste´mu a aplikaci směsi obsahující kromě hnojiva také například prospěšné mikroorganismy podporující růst, stromy lépe zvládnou i ne právě ideální podmínky městské zástavby, ve kterých rostou.

„Musíme udělat vše pro to, aby se zeleni v Pardubicích, a obzvláště v centru, včetně historické části, dařilo. Každý strom je pro klima v našem městě důležitý. Na teplotní mapě Pardubic můžeme vidět, že právě centrum města je jedním z nejpřehřívanějších míst v Pardubicích. A zeleň je důležitým faktorem při snižování vysokých teplot,“ řekla náměstkyně primátora zodpovídající za životní prostředí Jiřina Klčová.

Kořenová injektáž pomáhá všude tam, kde jsou podmínky pro zdravý růst stromů nepříznivé. Provzdušní půdu v kořenovém systému a umožní do něj vpravit speciální hnojivo. Směs zvyšuje retenci vody a podporuje výživu stromů. Při injektáži kořenového systému nedochází k poškození dřeviny, což maximalizuje účinnost léčebných a podpůrných postupů. Metoda je vhodná pro vzácné dřeviny a památné stromy nebo dřeviny vystavené velké zátěži, jako jsou stromy v městské zástavbě, v parcích a alejích. Vyzkoušeli ji již například v Litomyšli či Mladé Boleslavi. Podle zkušenosti firmy, která tuto službu poskytuje je výsledek patrný již v prvním roce po injektáži, která se v dalších letech opakuje dle potřeby, například po třech letech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Primátorka pozdravila zlaté volejbalisty

16:31 České Budějovice: Primátorka pozdravila zlaté volejbalisty

V pořadí už jedenáctý extraligový titul získali volejbalisté Českých Budějovic, když ve čtvrtém finá…