Pardubice: Studenti navrhnou řešení pro „Husovku“ a Mlýnský ostrov

27.10.2017 16:49

Město prostřednictvím odboru hlavního architekta a odboru sociálních věcí zahájilo spolupráci s fakultou architektury pražského ČVUT. Studenti mají v rámci výuky ateliérové tvorby vypracovat projekty, které by ověřily potenciály území Mlýnského ostrova a lokality Husova. Pracovat budou pod vedením dvojice architektů Michala Kohouta a Davida Tichého. Na tvorbě konceptu lokality Husova se budou podílet dále i studenti Univerzity Pardubice, oboru sociální antropologie, kteří provedou v okolí „Husovky“ rozhovory s místními obyvateli.

Pardubice: Studenti navrhnou řešení pro „Husovku“ a Mlýnský ostrov
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

Architekti Kohout a Tichý nejen že na fakultě ČVUT vyučují, navíc jsou spoluautory návrhu regulačního plánu, jenž zvítězil v soutěžním workshopu Pardubice: Mlýnský ostrov. K výběru nabídli svým studentům dvě témata. „Buď připraví návrh rekonstrukce bytového domu Husova č.p. 1116-1119 a jeho okolí, nebo se budou ve své práci zabývat podobou území Mlýnského ostrova, kde budou hledat řešení pro jednotlivé bloky navržené v regulačním plánu,“ dodává Štěpán Vacík z odboru hlavního architekta pardubického magistrátu.

V případě „Husovky“ je hlavním cílem tuto dříve atraktivní lokalitu, jež nemá ve městě dobrou pověst, udělat znovu perspektivní a přitažlivou. „Rádi bychom tuto část města zbavili pověsti sociálně vyloučené lokality a zatraktivnili zde nejen samotné bytové domy, ale i okolí. Husovka může být přitažlivou lokalitou pro mladé lidi a rodiny, neboť je blízko centru i parku Na Špici na soutoku dvou řeku. Rekonstruované byty bychom mohli například využít v rámci startovacího bydlení pro mladé jednotlivce a rodiny, nebo by mohly sloužit k pronájmu pro středně příjmové domácnosti. Naším cílem je dosáhnout zde takové skladby obyvatel, která bude odpovídat žádoucímu mixu mezi byty sociálními a byty finančně dostupnými,“ podotýká náměstek primátora zodpovědný za sociální politiku Jakub Rychtecký.

Studenti si obě lokality byli již prohlédnout. „Společně jsme prošli jak bytový dům v ulici Husova a jeho okolí, tak území Mlýnského ostrova. Studenti mohou městu svými návrhy pomoci v hledání řešení, jak lokalitu Husovy ulice zatraktivnit a na základě předložených návrhů Mlýnského ostrova a Husovky zahájit širší diskuzi o budoucnosti bydlení v Pardubicích,“ doplňuje Branislav Štefanča z odboru sociálních věcí s tím, že studenti mají své práce odevzdat do ledna příštího roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

11:17 Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

Desítku zbrusu nových podcastů, speciální prohlídky či asistenci pro znevýhodněné návštěvníky a zejm…