Pardubice: Švédský víkend si nenechá ujít ani starosta Skelleftey

30.08.2018 12:17

Švédská hudba a literatura, festival švédského filmu, workshopy či česko-švédské hokejové utkání. Takový bude poslední prázdninový víkend, který se ponese v duchu této severské země. Pardubice totiž letos slaví padesátileté výročí spolupráce se švédským městem Skelleftea. Magistrát proto přichystal řadu akcí ukrytou pod názvem Švédský víkend, který si nenechá ujít ani starosta Skelleftey Tomas Marklund.

Pardubice:  Švédský víkend si nenechá ujít ani starosta Skelleftey
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

Švédským víkendem ožije již v pátek Pardubické letní kino Pernštejn. Jak už naznačuje místo konání, na programu bude promítání jednoho ze tří filmů nějakým způsobem souvisejících se Švédskem. „Po celou dobu trvání Švédského víkendu máme připraveny různé akce pro děti i dospělé. Švédský víkend bude zahájen v 16:30 hodin v prostoru letního kina. Děti si zde budou moci vyzkoušet různé workshopy, přichystaný bude švédský fotokoutek a během odpoledne čekají návštěvníky také taneční vystoupení či scénické čtení z knihy Stiega Larssona,“ informuje vedoucí oddělení vnějších vztahů Hana Svobodová s tím, že od 19:00 hodin bude pódium patřit pardubické kapele minus123minut. Páteční program pak zakončí film na motivy knihy Stiega Larssona Muži, kteří nenávidí ženy.

Sobota pro změnu připomene celý začátek pardubicko-skellefteyské spolupráce, která započala v 60. letech hokejem. Na ledě ČSOB Pojišťovna ARENY se totiž utkají ženské hokejové týmy AIK Skelleftea a TJ HC Pardubice. V průběhu první části tohoto přátelského utkání navíc bude možné získat podpisy hokejistů HC Dynamo Pardubice Patrika Poulíčka a Milana Kloučka. Švédský víkend však tento den zamíří i do pardubického Natura parku. „Další část programu se bude odehrávat od 12:00 hodin v Natura parku, kde budou opět připraveny různé workshopy, jako například výroba magnetů, svíček či tašek se švédskou tematikou, zájemci si budou moci vyzkoušet typické švédské hry KUBB a STIGA hokej nebo si poslechnout jednu z přednášek o Švédsku, které jsou zaměřeny na tamější přírodu, kulturu či bydlení a architekturu,“ doplňuje Hana Svobodová a dodává, že autorem jedné z přednášek bude právě starosta Skelleftey Tomas Marklund.

Třídenní akce bude ukončena tam, kde bude zahájena – v Pardubickém letním kině Pernštejn. Zde se veřejnost se Švédským víkendem může rozloučit prostřednictvím dokumentu Neznámý Ingmar Bergman.

Vstupné na všechny akce je zcela zdarma

Podrobný program ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Začíná stavba nového autobusového nádraží a komunikací v přednádraží

10:28 Vsetín: Začíná stavba nového autobusového nádraží a komunikací v přednádraží

V pátek 3. května se slavnostně otevře nové vlakové nádraží včetně budovy dopravního terminálu. Zatí…