Pardubice: Tyršovy sady mají nový přírůstek v podobě pamětní desky

31.08.2018 13:50

yršovy sady mají na svém kontě již několik ocenění. To nejčerstvější získaly v loňském roce, kdy byly vyhlášeny jako Stavba roku 2017. Návštěvníci parku si navíc od tohoto týdne mohou pamětní desku s tímto titulem prohlédnout na vlastní oči, město se ji totiž rozhodlo instalovat na budovu kavárny.

Pardubice: Tyršovy sady mají nový přírůstek v podobě pamětní desky
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

Pamětní plaketa se nachází na boční stěně kavárny, při vstupu do parku ze Sukovy třídy. „Desku jsme se rozhodli umístit na takovém místě, aby nijak neomezovala veřejnost a zároveň byla součástí parku. Návštěvníci si aspoň budou moci přečíst, že nyní procházejí parkem, který sklízí obdiv také u odborníků,“ podotýká náměstkyně primátora zodpovědná za investice a územní plánování Helena Dvořáčková.

Ocenění loni v Praze převzali autor návrhu revitalizace architekt Tomáš Jiránek, zástupci města a společnosti BaK, která proměnu parku pro město realizovala. Projekt revitalizace Tyršových sadů přitom dokázal obstát v celorepublikové soutěži Stavba roku v konkurenci dalších 52 staveb. „Je to, myslím, poprvé, kdy mezi domy zvítězil park, tedy dílo krajinářské architektury. Cena za veřejný prostor Ministerstva pro místní rozvoj a Asociace pro urbanismus a územní plánování dává stavbě jakýsi státní odznak, Cena předsedy Senátu Parlamentu ČR je odznakem přímo národním. To srdce těší. Jsme pokorně hrdí, že jsme mohli být u takového projektu a společně s městem Pardubice a týmem stavitelů jsme mohli předat toto dílo lidem ke každodenní radosti. Za tuto příležitost moc děkujeme,“ dodává autor návrhu revitalizace architekt Tomáš Jiránek.

Na zpevněné promenádě již zdomácněly i nejrůznější akce

Kromě titulu Stavba roku 2017 však projekt získal také Cenu za veřejný prostor Ministerstva pro místní rozvoj a Asociace pro urbanismus a územní plánování a Cenu předsedy Senátu Parlamentu ČR. Druhou zmíněnou cenu si navíc autor projektu a zástupci města a zhotovitelské firmy převzali z rukou místopředsedkyně Senátu Parlamentu ČR, která se zúčastnila i slavnostního odhalení desky.

Město začalo rozsáhlou revitalizaci plánovat po roce 2000, přičemž samotná rekonstrukce Tyršových sadů byla zahájena v srpnu roku 2014 a dokončena byla na podzim roku 2015. Od té doby se sady staly místem, které láká nejen odpočinku. Na zpevněné promenádě již zdomácněly i nejrůznější kulturní akce či výstavy, živou učebnicí se stala alej k zámku, v níž byly ponechány části starých stromů, ve kterých přežívá kolonie chráněných páchníků hnědých.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …