Pardubice: V MŠ přibydou místa pro handicapované děti

16.03.2019 15:50

Pardubice požádají kraj o navýšení kapacity v mateřské škole v ulici Artura Krause. Školka, sloužící dětem s handicapem, by od září měla mít, namísto jedné, dvě třídy po deseti dětech. Město zřízením nové „speciální“ třídy reaguje na zvýšenou potřebu míst pro děti předškolního věku s mentálním postižením, poruchou autistického spektra nebo s kombinovaným postižením.

Pardubice: V MŠ přibydou místa pro handicapované děti
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

„V současné době evidujeme větší zájem rodičů o umístění takto handicapovaných dětí, což koresponduje s informacemi ze speciálního vzdělávacího centra, podle něhož je jednoznačný nárůst dětí s poruchou autistického centra. Samozřejmě dáváme přednost integraci dětí se speciálními vzdělávacími potřebami mezi děti zdravé, ale v mnoha případech to, právě kvůli míře postižení, není možné,“ řekl náměstek primátora Jakub Rychtecký s tím, že péče o handicapované děti klade zvýšené nároky jak na materiální, tak personální vybavení předškolních zařízení.

V současné době je v zařízeních města v předškolním vzdělávání pro děti s různými vadami zhruba 90 míst. Vedle jedné třídy pro 10 dětí v MŠ A. Krause je zhruba 50 míst v integrační školce a rehabilitačním centru Lentilka a po jedné třídě s kapacitou 14 míst v MŠ Klubíčko, kde se věnují dětem se závažnějšími vadami řeči a poruchami komunikace a v MŠ Odborářů, v níž funguje speciální třída pro děti se závažnými očními vadami.  V Pardubicích je ještě speciální mateřská, základní a praktická škola, ta však přijímá děti až od pěti let, jako přípravný stupeň před nástupem dítěte do školy základní.

„Zřízení nové třídy v Základní škole a mateřské škole A. Krause je v tuto chvíli nejschůdnějším řešením. Nevyžádá si zásadní změny a provoz v nové třídě tak bude možné zahájit již od školního roku 2019/2020. Náklady na rekonstrukci přízemí a vybavení nové třídy odhadujeme zhruba na 160.000 korun,“ konstatoval náměstek Rychtecký. Desítku dalších předškoláků zvládne i školní jídelna, jejíž kapacita je dostatečná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

16:14 Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

Praha, Brno, Bratislava a nyní i Otrokovice mají kvalitní veřejný elektrický kontaktní gril. Novinku…