Pardubice: Zápis do mateřinek bude i letos dvoukolový

11.03.2016 6:33

Pardubické mateřské školky se po roce chystají znovu na zápisy. Konat se budou i letos ve dvou kolech, aby se do školek s jistotou dostaly všechny děti starší tří let. První kolo zápisů pro školní rok 2016/2017 se bude ve všech školkách zřizovaných městem konat 5. a 6. dubna, druhé kolo pak 24. května. Očekává se, že se k zápisům dostaví 700 tříletých dětí, tedy narozených do 31. 8. 2013.

Pardubice: Zápis do mateřinek bude i letos dvoukolový
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

„Zápisy se dříve konaly v jediném termínu, stávalo se však, že se nám do mateřských škol dostalo poměrně dost dvouletých dětí, ale na některé tříleté, kterým je předškolní vzdělávání zpravidla ze zákona určeno, se v minulosti nedostávalo. Vloni jsme systém změnili na dvoukolový a jednoznačně se nám osvědčil. V prvním kole byly přijímány děti starší, zbylá místa se o měsíc následně obsazovala dětmi dvouletými. Dvoukolový systém zápisu se ukázal jako dobrý, bude proto platit i letos,“ uvedl náměstek pardubického primátora zodpovědný za školství Jakub Rychtecký. „Letos v dubnu, prvním kole zápisů, budeme přijímat všechny „tříleťáčky“, tedy děti narozené do 31. 8. 2013. Chci ujistit rodiče, že na mladší děti pamatujeme také, nejenom v našich jeslích, které chceme transformovat na dětské skupiny, ale rezervy by měly být i v našich školkách. Ve městě navíc máme také třináct soukromých předškolních zařízení, nabídka je tedy velká,“ dodal náměstek.

Zájmem města coby zřizovatele všech školek je umístit k předškolnímu vzdělávání děti tříleté a starší, tedy ty děti, které mají v mateřinkách vytvořeny podmínky ke vzdělávání jak po stránce personální i provozní. „Třídy je dobré sestavovat tak, aby v nich byly pohromadě děti podobného věku – více si rozumí, jsou na podobné úrovni zralosti.  Dvoukolový systém nám částečně napomáhá při sestavování kolektivu tříd a hlavně jej rodiče považují za spravedlivější,“ řekla ředitelka MŠ Korálek Alena Stehnová a dodala, že řada školek letos mění také kolonku na formuláři týkající se zdraví dítěte. „Naše mateřská škola je otevřená pro všechny, tedy i děti s handicapem. Dříve nám lékař podepsal pouze formulář, že dítě je zdravé. Letos jsme jej změnili a rodiče na něm naleznou kolonku „Dítě je zdravotně způsobilé k nástupu do MŠ“ – pokud to bude v našich silách a naše školka bude pro dítě vyhovující, rádi přijmeme do dětského kolektivu i děti s handicapem,“ dodala ředitelka Stehnová.

Město je zřizovatelem 32 mateřských škol s kapacitou 3250 míst. Pro letošní zápis bude v mateřských školách podobně jako v minulých letech připraveno kolem 1000 míst.  Jakmile budou známé výsledky prvního kola, radnice zveřejní na webových stránkách města, ale i na mateřských školách, které se zápisu zúčastní, seznam volných míst pro kolo druhé. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Cheb: Ve středu bude na zimáku a v jeho okolí probíhat cvičení

11:33 Cheb: Ve středu bude na zimáku a v jeho okolí probíhat cvičení

V okolí zimního stadionu budou rozmístěny hlídky, které budou řídit dopravu i pohyb osob