Pardubice: Žulový obklad na schody v Tyršových sadech dorazil, kavárna je hotová. Park otevře v říjnu

09.08.2015 10:35

Revitalizace Tyršových sadů je skoro u konce, kavárna a biotop jsou hotové a čeká se už jen na dokončení necelých 1 400 metrů čtverečních obkladu na schodištích. První dodávka černé žuly, která pokryje obě schodiště ze Sukovy třídy, již dorazila a začíná se pracovat na jejím položení.

Pardubice: Žulový obklad na schody v Tyršových sadech dorazil, kavárna je hotová. Park otevře v říjnu
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

„Během víkendu pracovalo v Tyršových sadech na 70 lidí, kteří uklízeli, hrabali a zametali. Po pondělní velké prohlídce parku mohu potvrdit, že je hotový a dílo bylo dokončeno v termínu dle smlouvy. Proto část díla mohla být převzata. Ačkoliv jsme objevili závady a nějaké nedodělky, nic není tak závažné, aby nám to bránilo převzetí stavby,“ informovala náměstkyně primátora zodpovědná za investiční výstavbu Helena Dvořáčková a dodala, že v rámci reklamací se řeší například i výsadba několika kusů nových dřevin, které nahradí část na podzim vysazené zeleně, jež se v zemi nechytila a uschla.

Do Pardubic už také putuje obklad schodiště. Právě kvůli opožděné dodávce kamene musela radnice žádat Regionální radu Severovýchod o posunutí termínu žádosti o proplacení evropské dotace. „První dva kontejnery žuly jsou již na místě a obkladačské práce tak odstartovaly, zbývající dodávka z Číny pak je podle našich informací už na lodi,“ upřesnila náměstkyně Dvořáčková s tím, že zhotovitel tentokrát objednal na své náklady dozorující mezinárodní společnost, která výrobu i export kamene do Česka důsledně hlídá.

Kavárnu již město převzalo

Kavárna je rovněž dodělaná a město ji dokonce už převzalo. „I na této stavbě jsme objevili určité vady, které bude muset zhotovitel opravit. Například je kvůli nedodržení daného rozměru nutná výměna jednoho ze schodů,“ přiblížila náměstkyně Helena Dvořáčková a doplnila, že tento týden odbor majetku a investic znovu vyzve vybraného provozovatele kavárny k jednání o nájemní smlouvě a bude ho žádat o vybavení interiéru tohoto zařízení tak, aby se mohlo co nejdříve otevřít.

Revitalizace Tyršových sadů, která byla rozdělena na tři stavební části – park, kavárnu a biotop, přijde celkem téměř na 108 milionů korun. Evropské peníze město čerpá pouze za většinu nákladů na obnově parku. „Z ROPu k nám už dorazilo po prvním vyúčtování necelých 7,8 milionů korun. O zbývající část evropské dotace, jejíž celková výše by měla být 73,6 milionů, musíme požádat nejpozději do 10. října,“ uvedla projektová manažerka města Kateřina Sedláčková a doplnila, že město zaplatí ze svých zdrojů za realizaci biotopu téměř 750 tisíc korun a za výstavbu kavárny 15,5 milionu.

Veřejnosti jsou Tyršovy sady kvůli pohybu stavební techniky stále nepřístupné. Park má být hotový k poslednímu září. Radnice jej hodlá otevřít hned po kolaudaci, to znamená v první polovině října. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Ondřej Knotek byl položen dotaz

svoboda slova

Úplně souhlasím s tím, co si ANO myslí o údajném boji s dezinformacemi a ochraně svobody slova. Můj dotaz zní. Jak budete chtít zajistit, aby tu svoboda slova fungovala dál a lidé neměli strach vyjádřit svůj názor, což se už dnes děje? Mluví se o boji s dezinformacemi, ale co ochrana svobody slova? ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Sokolov: Strážníci a policisté chystají společnou preventivní akci, zaměřenou na správné parkování

19:06 Sokolov: Strážníci a policisté chystají společnou preventivní akci, zaměřenou na správné parkování

Špatně zaparkovaná auta. Problém, který strážníci i policisté musí v Sokolově řešit čím dál tím čast…