Pardubice chtějí mladé ve městě udržet i startovacím bydlením

22.11.2015 11:36

Pardubická radnice chce udržet a přivést nové mladé rodiny i jednotlivce ve městě. Zastupitelé včera proto jednohlasně odsouhlasili koncepci startovacího bydlení, podle které město ekonomicky aktivním lidem od 18 do 30 let nabídne zvýhodněné nájemné v bytech vlastněných městem po dobu čtyř let. Radnice tím reaguje na úbytek počtu obyvatel ve městě a také skutečnost, že populace dramaticky stárne.

Pardubice chtějí mladé ve městě udržet i startovacím bydlením
Foto: Archiv
Popisek: Pardubice

Ještě před několika lety bylo mladých lidí ve věku od 18 do 30 let o 2000 více, dnes tato skupina tvoří pouze 15 procent pardubické populace. Je třeba se tomuto trendu bránit, v příštím roce nabídneme prvních 25 bytů, chci poděkovat všem zastupitelům, že toto opatření podpořili. Je to jasný signál mladým perspektivním lidem, že si jich město váží a chce jim proto ulehčit start na začátku pracovní kariéry a dát možnost mladým rodinám uspořit peníze na pořízení vlastního bydlení v Pardubicích,“ sdělil hlavní důvody náměstek primátora pro sociální politiku Jakub Rychtecký.

Podle primátora města Martina Charváta je cílem podpořit především perspektivní mladé rodiny a lidi. „Jsme univerzitním městem s řadou pracovních příležitostí, sehnat finančně dostupné bydlení dnes není vůbec jednoduché, vnímám to jako velmi vstřícné opatření zejména k mladým rodinám, plníme tím koaliční program,“ řekl primátor města Pardubic Martin Charvát.                                                                                                                                                                           

Město modelovalo podmínky pro startovací bydlení na základě analýzy a dotazníkového šetření mezi mladými lidmi, ale čerpalo i ze zkušeností z jiných měst. V rámci výzvy, kterou lze očekávat v prvním kvartálu příštího roku budou moci zájemci vybírat mezi byty o velikosti 1+0, 1+1 a 2+1. „Každý žadatel si bude moci podat žádost pouze na jeden byt. V případě, že splní kritéria a bude vybrán, město s ním uzavřena smlouvu na dobu určitou čtyř let. V prvních třech letech zaplatí nájemce za metr čtverečný 50 korun, v posledním čtvrtém roce pak 80 korun a energie. Jedná se o velmi atraktivní nabídku, tržní nájemné se dnes pohybuje okolo 140 korun za metr čtverečný,“ informoval náměstek Jakub Rychtecký.

Hlavním kritériem pro výběr nájemců je výše minimálního měsíčního hrubého příjmu žadatele, který byl po důkladné analýze stanoven na 16.000 a věk do třiceti let. V případě manželů a párů nesmí věk v součtu překročit 65 let. „Do příjmů se nebudou započítávat dávky státní sociální podpory ani sociální pomoci. Žadatel bude muset také doložit, že není vlastníkem nemovitosti určené k bydlení a nesmí být dlužníkem vůči městu a jím založených společností, zároveň nesmí dlužit na zdravotním pojištění. Těm, kteří nebudou mít trvalé bydliště v Pardubicích, bude byt pronajat pouze za podmínky, že se do bytu trvale přihlásí ještě před podpisem nájemní smlouvy,“ upřesnil náměstek Rychtecký některá z kritérií pro získání startovacího bytu.

Na základě analýzy a zkušeností měst, která již tento typ bydlení mají, pardubická radnice předpokládá, že o startovací byty bude mezi mladými lidmi zájem a všem nebude moci byt poskytnout. V případě, že bude skutečně poptávka převyšovat nabídku, bude rozhodovat veřejné losování. Tento systém například využívají v Hradci Králové, v Praze 4 a 17, ale také například v Brně. „Příští rok bude skutečně pilotní, vše chceme nejprve vyhodnotit. Pokud se systém osvědčí, budeme chtít v dalších letech nabízet další startovací byty,“ uzavřel náměstek Rychtecký.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolín: Chemický postřik proti plevelu

13:37 Kolín: Chemický postřik proti plevelu

Město Kolín informuje své obyvatele o harmonogramu chemického postřiku proti plevelu.