Pardubice podepsaly Memorandum o vzájemné spolupráci s městem Vysoké Tatry

23.11.2015 12:10

Pardubice budou mnohem intenzivněji spolupracovat se slovenským spřáteleným městem Vysoké Tatry. Primátor Martin Charvát podepsal ve Starém Smokovci s primátorem Vysokých Tater Jánem Mokošem Memorandum, jehož cílem je mimo jiné prohloubení vztahů mezi samosprávami i obyvateli obou měst.

Pardubice podepsaly Memorandum o vzájemné spolupráci s městem Vysoké Tatry
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

„Slovenský partner, respektive město Vysoké Tatry, je Pardubicím velmi blízké. Donedávna fungovala naše vzájemná spolupráce především v oblasti kultury. Memorandem jsme se proto rozhodli stvrdit společné aktivity obou měst o další oblasti, například cestovní ruch, vzdělávání a školství, ochranu životního prostředí či místní a regionální rozvoj,“ sdělil po podpisu dokumentu primátor Martin Charvát. Podle něj budou Pardubice nyní vytvářet s Vysokými Tatrami také společné grantové programy a projekty v rámci mezinárodní spolupráce. „Účelem Memoranda bylo také stvrdit ochotu podporovat sbližování obyvatel obou samospráv, organizovat společná setkání v oblasti kultury a sportu nebo zabezpečit výměnu poznatků a zkušeností mezi organizacemi i školami,“ doplnil primátor Martin Charvát.

Na Slovensku se rozkládají nejmenší velehory světa Vysoké Tatry, jejichž území je shodné s územím atypického města stejného názvu. Tvoří je šedesátikilometrový řetězec patnácti tatranských městeček a osad od Podbabského na západě po Tatranskou kotlinu na východě. K šesti tisícovkám stálých obyvatel přibývají během letní a zimní turistické sezony pravidelně tisíce dalších. 

Po přírodní pohromě, která Vysoké Tatry postihla na podzim 2004, byly Pardubice mezi prvními, kdo podal pomocnou ruku. Folklórní soubor z Vysokých Tater kulturně obohatil svým vystoupením oslavy 90. výročí vzniku Československé republiky. Další z kulturních výměn proběhla například roku 2009, kdy se hudební soubor Goralskej hudby Daniela Damera spolu s dvěma řemeslníky zúčastnil Slovenského dne na pardubickém dostihovém závodišti. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolín: Chemický postřik proti plevelu

13:37 Kolín: Chemický postřik proti plevelu

Město Kolín informuje své obyvatele o harmonogramu chemického postřiku proti plevelu.