Pardubice podepsaly Memorandum o vzájemné spolupráci s městem Vysoké Tatry

23.11.2015 12:10

Pardubice budou mnohem intenzivněji spolupracovat se slovenským spřáteleným městem Vysoké Tatry. Primátor Martin Charvát podepsal ve Starém Smokovci s primátorem Vysokých Tater Jánem Mokošem Memorandum, jehož cílem je mimo jiné prohloubení vztahů mezi samosprávami i obyvateli obou měst.

Pardubice podepsaly Memorandum o vzájemné spolupráci s městem Vysoké Tatry
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

„Slovenský partner, respektive město Vysoké Tatry, je Pardubicím velmi blízké. Donedávna fungovala naše vzájemná spolupráce především v oblasti kultury. Memorandem jsme se proto rozhodli stvrdit společné aktivity obou měst o další oblasti, například cestovní ruch, vzdělávání a školství, ochranu životního prostředí či místní a regionální rozvoj,“ sdělil po podpisu dokumentu primátor Martin Charvát. Podle něj budou Pardubice nyní vytvářet s Vysokými Tatrami také společné grantové programy a projekty v rámci mezinárodní spolupráce. „Účelem Memoranda bylo také stvrdit ochotu podporovat sbližování obyvatel obou samospráv, organizovat společná setkání v oblasti kultury a sportu nebo zabezpečit výměnu poznatků a zkušeností mezi organizacemi i školami,“ doplnil primátor Martin Charvát.

Na Slovensku se rozkládají nejmenší velehory světa Vysoké Tatry, jejichž území je shodné s územím atypického města stejného názvu. Tvoří je šedesátikilometrový řetězec patnácti tatranských městeček a osad od Podbabského na západě po Tatranskou kotlinu na východě. K šesti tisícovkám stálých obyvatel přibývají během letní a zimní turistické sezony pravidelně tisíce dalších. 

Po přírodní pohromě, která Vysoké Tatry postihla na podzim 2004, byly Pardubice mezi prvními, kdo podal pomocnou ruku. Folklórní soubor z Vysokých Tater kulturně obohatil svým vystoupením oslavy 90. výročí vzniku Československé republiky. Další z kulturních výměn proběhla například roku 2009, kdy se hudební soubor Goralskej hudby Daniela Damera spolu s dvěma řemeslníky zúčastnil Slovenského dne na pardubickém dostihovém závodišti. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Pátá Švabinského luneta bude zdobit Muzeum Kroměřížska

22:09 Kroměříž: Pátá Švabinského luneta bude zdobit Muzeum Kroměřížska

Mozaikovou lunetu Maxe Švabinského s názvem Budovatelé Národního divadla budou moci již brzy obdivov…