Pelhřimov: Na frekventovaných místech bude plevel likvidován bez glyfosátu

12.08.2021 16:07

V Pelhřimově se poslední dobou stal častým tématem různých diskuzí na sociálních sítích způsob likvidace plevele ve městě a v přilehlém okolí. Technické služby města Pelhřimov (TS) v současné době používají stále povolený systémový neselektivní přípravek s obsahem glyfosátu – ROUNDUP.

Pelhřimov: Na frekventovaných místech bude plevel likvidován bez glyfosátu
Foto: Archiv
Popisek: Pelhřimov

Při jeho použití se striktně postupuje dle návodu použití a osoba pověřena aplikací tohoto prostředku je odborně proškolená a disponuje Osvědčením prvního stupně o odborné způsobilosti pro nakládání s přípravky na ochranu rostlin podle zákona č. 326/2004 Sb., vystaveným Českou zemědělskou akademií v Humpolci. Současné použití výše uvedeného prostředku je v souladu se standardy péče o přírodu a krajinu vydanými Agenturou ochrany přírody a krajiny České republiky. V současný době předmětný přípravek používá většina obcí a měst.

I přes výše uvedené Technické služby stejně jako jiná města již delší dobu hledají alternativu likvidace plevelu. „Jedná se například o likvidaci párou (poškozuje pouze nadzemní část plevele, žádný účinek na kořeny) horkou vodou, či horkou pěnou (s příměsí kukuřičného škrobu a cukru). Na základě informací, které jsou v současné době k dispozici, jsou tyto metody s nejistým výsledkem výrazně finančně nákladnější a časově náročnější a musí se několikrát za rok opakovat,“ uvedla k této záležitosti Eva Hamrlová, vedoucí provozu technických služeb.

Po prozkoumání trhu se podařilo technickým službám nalézt neselektivní přípravek Roundup Fast, jehož účinná látka je na přírodní bázi (kyselina pelargonová) a neobsahuje glyfosát. Přípravek je určen k okamžitému použití bez nutnosti ředění do míst s největší frekvencí lidí, tzn. střed města, okolí škol a školek atd.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

22:28 Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

V souvislosti s šířením některých zavádějících a nepravdivých informací týkajících se Memoranda o po…