Pelhřimov: Na frekventovaných místech bude plevel likvidován bez glyfosátu

12.08.2021 16:07

V Pelhřimově se poslední dobou stal častým tématem různých diskuzí na sociálních sítích způsob likvidace plevele ve městě a v přilehlém okolí. Technické služby města Pelhřimov (TS) v současné době používají stále povolený systémový neselektivní přípravek s obsahem glyfosátu – ROUNDUP.

Pelhřimov: Na frekventovaných místech bude plevel likvidován bez glyfosátu
Foto: Archiv
Popisek: Pelhřimov

Při jeho použití se striktně postupuje dle návodu použití a osoba pověřena aplikací tohoto prostředku je odborně proškolená a disponuje Osvědčením prvního stupně o odborné způsobilosti pro nakládání s přípravky na ochranu rostlin podle zákona č. 326/2004 Sb., vystaveným Českou zemědělskou akademií v Humpolci. Současné použití výše uvedeného prostředku je v souladu se standardy péče o přírodu a krajinu vydanými Agenturou ochrany přírody a krajiny České republiky. V současný době předmětný přípravek používá většina obcí a měst.

I přes výše uvedené Technické služby stejně jako jiná města již delší dobu hledají alternativu likvidace plevelu. „Jedná se například o likvidaci párou (poškozuje pouze nadzemní část plevele, žádný účinek na kořeny) horkou vodou, či horkou pěnou (s příměsí kukuřičného škrobu a cukru). Na základě informací, které jsou v současné době k dispozici, jsou tyto metody s nejistým výsledkem výrazně finančně nákladnější a časově náročnější a musí se několikrát za rok opakovat,“ uvedla k této záležitosti Eva Hamrlová, vedoucí provozu technických služeb.

Po prozkoumání trhu se podařilo technickým službám nalézt neselektivní přípravek Roundup Fast, jehož účinná látka je na přírodní bázi (kyselina pelargonová) a neobsahuje glyfosát. Přípravek je určen k okamžitému použití bez nutnosti ředění do míst s největší frekvencí lidí, tzn. střed města, okolí škol a školek atd.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

dezinformace

Dobrý den, tvrdíte, že dezinformace existují. Můžete definovat tento pojem, protože to zatím nikdo v ČR neudělal, ale hlavně, že tato vláda pořád mluví o tom, jak se tu šíří a jak s nimi bude bojovat. A výsledek je takový, že jak sám říkáte, se tu řada lidí bojí pak narovinu říci to, co si myslí

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Proběhne jarní deratizace

13:37 Vsetín: Proběhne jarní deratizace

Ve dnech 20. května, 27. května a 3. června bude specializovaná firma provádět pravidelnou deratizac…