Pelhřimov: Nový elektromobil se díky úspornému provozu brzy vyplatí

16.09.2019 21:10

Přínos pro ekologii i ekonomické úspory – to byly důvody pořízení nového elektromobilu, který byl slavnostně předán do užívání Domovu pro seniory Pelhřimov (DpsP). Stalo se tak za účasti vedení města, vedení i zaměstnanců domova pro seniory, pracovníků městského úřadu a dalších hostů. Domov pro seniory Pelhřimov je první veřejnou institucí v Pelhřimově, která elektromobil zakoupila.

Pelhřimov: Nový elektromobil se díky úspornému provozu brzy vyplatí
Foto: Archiv
Popisek: Pelhřimov

Elektromobil Renault Kangoo je pětimístná a pětidveřová skříňová dodávka v bílé barvě. Vůz bude sloužit pro rozvoz obědů pečovatelské služby. Pokud jde o výbavu, má například parkovací kameru, vyhřívané sedačky, přední mlhovky a řadu nadstandardních bezpečnostních prvků. Dojezd na jedno nabití je zhruba 270 km, při provozu v DpsP se předpokládá, že denně by měl najet kolem 60 km. Záruka na baterii je 8 let, záruka vozu a asistence na 5 let.

Pořizovací cena elektromobilu je 865 532 korun, přičemž 250 000 korun by měla pokrýt dotace ze Státního fondu životního prostředí ČR, zbývajících 615 532 Kč hradí DpsP a na zakoupení vozu je věnovalo město Pelhřimov. DpsP navíc dostal od města Pelhřimov také nové nabíjecí zařízení. Náklady na pořízení elektromobilu se zdají poměrně vysoké, jak ale zdůraznila ředitelka DpsP Petra Kratochvílová, budou je kompenzovat nízké provozní náklady – u elektromobilů se například neplatí silniční daň, poplatek za registraci a za dálniční známku, dále samozřejmě odpadají náklady na palivo, výměny olejových náplní, filtrů atd. Předpokládané provozní náklady na elektromobil odhaduje DpsP na zhruba 16 000 korun ročně, naproti tomu v současné době za naftu do jednoho vozu utrácí ročně kolem 60 000 korun. Podle propočtů by se tedy měl tento vůz začít ekonomicky vyplácet již ve druhém roce provozování.

Elektromobil Renault Kangoo

Starosta Ladislav Med v krátkém proslovu poděkoval ředitelce DpsP, že se zasadila o pořízení prvního elektromobilu pro potřeby města a jeho příspěvkových organizací, i když se tento záměr nesetkával vždy s pochopením. „Věřím, že vůz vám bude sloužit dobře, že zvýšené pořizovací náklady se vrátí v úspoře během provozu a samozřejmě si také myslím, že jde o dobrý počinek pro naše životní prostředí,“ řekl mimo jiné starosta. Poté byl nový vůz během krátkého obřadu, který vykonal pelhřimovský vikář Josef Sláčik, slavnostně požehnán, aby, jak bylo řečeno, „jezdil bezpečně, bez nehod a vždy dorazil ke správnému cíli“.

Součástí setkání bylo pak také symbolické přestřižení pásky před novým elektromobilem. Na závěr měli přítomní možnost si důkladně prohlédnout nový vůz, prodiskutovat otázky ohledně jeho provozu mezi sebou i s přítomným odborníkem na elektromobilitu a fotovoltaiku Janem Křižkou ze sdružení Vysočina pro Zemi a někteří také využili jedinečné příležitosti a s vozidlem se projeli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

16:31 Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

Toto ocenění uděluje kolínská radnice od roku 2012.