Pelhřimov: Víkend ve znamení pouťového veselí, recese a řízné dechovky

30.08.2018 8:36

O právě uplynulém víkendu žil Pelhřimov tradiční poutí a už 18. ročníkem festivalu hasičských dechových hudeb.

Pelhřimov: Víkend ve znamení pouťového veselí, recese a řízné dechovky
Foto: Archiv
Popisek: Pelhřimov

Pouť přinesla jako vždy množství zábavy a atrakcí nejrůznějšího druhu od kolotočů pro ty nejmenší přes střelnice, kolo štěstí, aquazorbing, skákací hrady, „cirkus Jumbo“, ve kterém návštěvníky čekala trasa se spoustou napínavých zážitků, až po adrenalinovou atrakci v podobě obrovského kyvadla, které houpalo s odvážlivci na otáčejících se sedadlech do výše dobrých dvaceti metrů. Samozřejmě nechyběly stánky s cukrovou vatou, srdci, „pendreky“ a dalšími cukrovinkami, ale i oblečením, knihami a jinými výrobky. V průjezdu radnice se tradičně prezentovali pelhřimovští zahrádkáři svým bohatým sortimentem ovoce, zeleniny, květin, ale i perníčků, medu, různých dekorací atd.

Jednou z událostí pouťového víkendu, která se už mezi lidmi těší velké oblibě, byla v sobotu večer na náměstí recesní záležitost - spálení makety Pelhřimovského krematoria, ve kterém shořely na lístečcích napsané starosti a problémy Pelhřimáků i návštěvníků města. Krematorium slavnostně zapálil starosta města František Kučera spolu s „duchovními otci“ této akce, Vlastimilem Studeným z generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR a starostou Spolku přátel hasičských hudeb ČR Miroslavem Šimonem. Ti předtím pozdravili početný dav přihlížejících, který se navzdory vydatnému dešti kolem krematoria shromáždil, připomněli historii celé akce a poděkovali jejím organizátorům. Starosta František Kučera při té příležitosti poznamenal, že ho při nahlédnutí dovnitř krematoria překvapilo, jak málo je tam lístků se zapsanými trápeními. „Myslím, že těch stížností je tam proto tak málo, že se nám v Pelhřimově dobře žije, že Pelhřimov je krásné místo pro život a stále se rozvíjí,“ řekl a popřál všem přítomným, aby se jim ve městě dobře žilo i v příštích letech.

Už osmnáctý festival hasičských dechových hudeb začal v neděli dopoledne na Masarykově náměstí za účasti řady významných hostů státní hymnou, uctěním památky dvou zesnulých hasičů a podporovatelů festivalu a slavnostními proslovy. Přítomní významní hosté mimo jiné ocenili záslužnou práci hasičů, která nespočívá jen v profesionálních zásazích při ohrožení zdraví nebo majetku, ale i ve výchově mladé generace a udržování kulturního a společenského života v obcích. Bylo také vysvětleno, proč se letos na rozdíl od minulých let nekonal během festivalu slavnostní slib nových hasičů – ten se totiž tentokrát uskuteční u příležitosti oslav 100. výročí vzniku ČR 27. října v Praze.

Poté festival oficiálně zahájil starosta města Pelhřimova František Kučera, který přivítal všechny na historickém pelhřimovském náměstí, poděkoval organizátorům v čele s Miroslavem Šimonem a popřál všem dobrou zábavu. Pak už na náměstí zněla hudba v podání pěti kapel, hrajících dechovou i taneční hudbu (a nechyběly ani rozverné staropražské písničky), představily se mažoretky DDM Pelhřimov a proběhlo ocenění zasloužilých muzikantů okresu Pelhřimov. Při tom všem si také mohli přítomní prohlédnout vystavenou moderní hasičskou techniku a pochutnat si na dobrém občerstvení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Tomáš Czernin byl položen dotaz

Válka na Ukrajině

Pane senátore, opravdu věříte tomu, že má Ukrajina šanci Rusko porazit, a že ji USA a ostatní budou podporovat do nekonečna? Nechápejte mě špatně, přeji si, aby Ukrajina Rusko porazila, ale myslím, že je to dost nereálná vize. A co mě ještě na vašem komentáři zarazilo je, že v něm vůbec nepíšete o m...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Další krok v procesu slučování divadla a filharmonie, radní projednali nový název a zřizovací listinu

11:17 Olomouc: Další krok v procesu slučování divadla a filharmonie, radní projednali nový název a zřizovací listinu

Na základě rozhodnutí zastupitelstva připravuje Rada města další kroky v procesu sloučení kulturních…