Petr Beck je čestným občanem města Bruntálu

20.06.2017 11:36

Město Bruntál má svého prvního polistopadového čestného občana. Nejvyšší městské ocenění udělilo bruntálské zastupitelstvo na svém mimořádném zasedání v sobotu 17. června panu Petru Beckovi za jeho celoživotní přínos Bruntálu.

Petr Beck je čestným občanem města Bruntálu
Foto: bruntal.net
Popisek: Náměstí města Bruntál

Petr Beck, který v létě oslaví devadesáté narozeniny, je jediným žijícím občanem Bruntálu, který žil ve městě ještě před druhou světovou válkou, než nacisté jeho rodinu na prahu války z pohraničního města vyhnali. V Osvětimi přišel o maminku, bratra a další příbuzné, jemu samotnému se nakonec podařilo nabýt svobodu útěkem z pochodu smrti a v březnu roku 1945 se přidal k osvobozující Rudé armádě.

„Čestné občanství je udělováno lidem, kteří se významnou měrou zasloužili o rozvoj a rozkvět města. Na jejich čele nestojí nikdo jiný než právě pan Petr Beck. Jestliže chceme dosáhnout rozvoje a rozkvětu města, musíme k tomu nejdříve vytvořit základ, nezbytné podmínky. Prvořadou podmínkou je mír a pan Petr Beck si plně zaslouží být nazýván tím, kdo po letech války přinášel do Československa i našeho města mír. Jedině v podmínkách míru mohl být rozvíjen náš Bruntál,“ řekl ve svém projevu před hlasováním o udělení čestného občanství starosta města Petr Rys.

Vyzdvihl také celoživotní práci Petra Becka a jeho společenskou činnost, která, jak podotkl starosta, utvářela hodnoty generací následníků.

Po hlasování předal Petru Beckovi pamětní list a skleněnou plaketu. „Pan Petr Beck byl, je a zůstane bojovníkem. Ostatně nikoliv náhodou, ale vlastním přičiněním, vůlí a touhou pomoci vstoupil do řad osvobozeneckých vojsk na jaře roku 1945. Proto mi dovolte, abych mu nyní předal plaketu ve tvaru kopí jako zhmotnění nejvyššího ocenění města Bruntálu,“ pronesl starosta.

Petr Beck také převzal od náměstka hejtmana Jana Krkošky Zlatý odznak Moravskoslezského kraje a zapsal se do pamětní knihy. „Musím přiznat, že jsem něco takového nečekal. Nevím, jak přesně nazvat své pocity, jsem dojatý,“ řekl po předání vyznamenání bruntálský čestný občan.

Petru Beckovi gratulovala celá řada osobností z více než stovky účastníků slavnostního zasedání: mezi jinými senátor Ladislav Václavec, poslanec Petr Kudela, náměstek hejtmana Jan Krkoška, zástupci partnerských měst, zastupitelé, vedoucí osobnosti institucí, společenských organizací a mnoho dalších, kteří si vyhradili sobotní poledne, aby vyjádřili úctu a poděkovali bruntálskému veteránovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …