Písek: Horkovod musí být hotov do roku 2020, proto se pracuje na více místech

16.04.2019 9:16

Za únikovou hru označila s nadsázkou na facebooku současnou dopravní situaci v Písku jedna diskutující. Přepravovat se po městě autem nebude ani v příštích dnech úplně bez problémů. Zvláště v dopravních špičkách.

Písek: Horkovod musí být hotov do roku 2020, proto se pracuje na více místech
Foto: Archiv
Popisek: Město Písek

„Z toho důvodu jsme několikrát v souvislosti s uzavírkami řidiče upozorňovali, aby v případě, že nutně nemusí, do dotčených lokalit vůbec nevjížděli,“ říká vedoucí odboru dopravy Michal Kovařík.

V současnosti je úplně uzavřena část Nádražní ulice a částečně uzavřena ulice Kollárova, obě v souvislosti se stavební akcí Teplárny Písek „Přechod parovodu na horkovod“. Z jiného důvodu, a to rekonstrukce, je zcela uzavřena sjezdová rampa z mostu v Burketově ulici na silnici I/20.  V tomto případě jde o státní investici, tedy akci Ředitelství silnic a dálnic, kterou jako příslušný správní orgán povolil Krajský úřad Jihočeského kraje a souběh této akce s dalšími město nemohlo ovlivnit, protože i značená objížďka je vedena po silnicích I. třídy mimo město.  Další dopravní omezení řidiče potkají na Mírovém náměstí a přilehlých ulicích (stavba horkovodu) a u písecké nemocnice (revitalizace ulice Karla Čapka).

„Velké problémy máme s neukázněností až arogancí některých řidičů,“ říká velitel městských strážníků Jaroslav Rapant. „Vjíždění do křižovatek na červenou a jejich následné zablokování je téměř na denním pořádku, a to i přesto, že jsme upravili intervaly pro světla na semaforech tak, aby nevznikaly dlouhé kolony. Nerespektování dopravního značení a určených objízdných tras řešíme prakticky neustále. Přitom obyčejným dodržováním pravidel by se dopravní situace pro všechny řidiče podstatně zjednodušila.“

Stavební práce na horkovodní síti v Písku probíhají už od roku 2017. „Snažíme se při výměně parovodního potrubí za horkovod maximálně využít stávající trasy. Prioritou jsou pro nás co nejkratší termíny, abychom dopravu omezovali jen po dobu nezbytně nutnou pro provedení stavby a následné úpravy prostranství,“ doplňuje Andrea Žáková, ředitelka Teplárny Písek, a. s.

„Na webových stránkách města a teplárny budou pravidelně zveřejňovány informace o postupujících pracích na výstavbě horkovodu tak, aby obyvatelé měli dostatečný přehled o tom, co se zde v konkrétním čase děje a jak stavba postupuje,“ říká místostarostka Petra Trambová. „Chápeme, že dopravní omezení je nepříjemné. Právě probíhající investice teplárny za 175 milionů korun je podpořena 70 milionovou dotací, a z toho důvodu musí být dokončena v říjnu 2020. Proto se pracuje na několika místech najednou. Čím dříve bude hotovo, tím dříve se dopravní situace uklidní, a předejdeme tomu, aby byly ulice v Písku rozkopané dalších pět let,“ doplňuje místostarosta Petr Hladík.

V letech 2017–2018 bylo horkovodní potrubí instalováno v lokalitě sídliště Jih, ulicích Čapkova, Horákova, 17. listopadu, U Kapličky a v areálu nemocnice.

Realizace horkovodu pro roky 2018–2020 je rozdělena do tří etap, ve kterých bude horkovodní síť instalována v několika trasách, jež se následně propojí s již hotovým potrubím. Letos jde o dvě etapy. „V současností probíhají práce na Mírovém náměstí a v přilehlých ulicích a v ulici Nádražní. Stavba v Nádražní se postupně bude přesouvat až k nároží ulic Budovcova a Gregorova,“ informuje Petra Trambová. „Nové potrubí povede dále z Budovcovy ulice přes Komenského až k poště. Z druhé strany pak z Denisovy ulice přes Mírové náměstí do Kollárovy ulice a Jeronýmovy ulice. Příští rok pak přes Prokopovu ulici k poště, kde se obě nové části horkovodu propojí.“

V roce 2020 se horkovodní potrubí bude instalovat ještě v ulicích Chelčického, Zeyerova a Švantlova, dále podél řeky přes most Fráni Šrámka do horkovodní stanice Dukla, kde budou propojeny stávající i nové rozvody.

Výjimka z městské vyhlášky o provádění výkopových prací pro vstup do chodníků a komunikací pro Teplárnu Písek v rozsahu všech výše zmíněných ulic byla schválena bývalou Radou města Písku už v červnu 2017. Na svém březnovém zasedání současní radní odsouhlasili rozsah a podmínky realizace etap projektu „Přechod parovodu na horkovod“, které budou prováděny v průběhu roku 2019 včetně udělení výše zmíněné výjimky pro letošní rok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc vydává svou první bankovku, slavit bude i koncertem a přehlídkou kinematografie

10:23 Olomouc vydává svou první bankovku, slavit bude i koncertem a přehlídkou kinematografie

Hudbou, filmy, workshopy a diskusemi, ale také úplně prvním vydáním sběratelské eurobankovky oslaví …