Písek: Lávka Dagmar Šimkové je prestižní stavbou jižních Čech

27.04.2019 11:44

Nová lávka pro pěší a cyklisty, která spojuje břehy řeky Otavy mezi Václavským předměstím a Hradištěm, získala titul PRESTA, prestižní stavba jižních Čech v kategorii IV. Dopravní a ostatní inženýrské stavby - mosty a lávky.

Písek: Lávka Dagmar Šimkové je prestižní stavbou jižních Čech
Foto: mesto-pisek.cz
Popisek: Písek

Odborná porota složená ze zástupců Českého svazu stavebních inženýrů, České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve stavbě, Svazu podnikatelů ve stavebnictví ČR a zástupců Jihočeského kraje ocenila architektonicky ojedinělé řešení lávky, které je založeno na netradičním spojení dvou konstrukčních systémů – části visuté a části zavěšené. „Estetice stavby dominují dokonale zpracované ocelové konstrukce. Celková geometrie pylonů, lan a táhel zajišťuje stabilitu lávky a dává stavbě technicistní a moderní charakter. Umístění lávky umožňuje nové netradiční výhledy na jedinečnou historickou část města. Provedení stavby i řemeslné zpracování konstrukcí je dokonalé a přispívá k výtečnému vyznění celého záměru,“ píše se v hodnocení stavby.

Zhruba 140 metrů dlouhá a 3 metry široká lávka z AP ateliéru architekta Josefa Pleskota je osmým mostním objektem v Písku. Pojmenována byla po písecké rodačce a politické vězenkyni Dagmar Šimkové. Spolu s navazující cyklostezkou a chodníkem vyšla na 61 milionů korun s DPH, z toho 19 milionů pokryla dotace z Evropské unie. Osazení lávky sledovaly dlouhé hodiny desítky lidí. Nábřeží pod kostelem sv. Václava se zaplnilo také při slavnostním převzetí stavby koncem září loňského roku, kdy se veřejnost mohla poprvé po nové lávce projít.

Dnes je již plně využívána ke svému účelu. „Jde o velmi zajímavou a dopravně praktickou stavbu. Očekával jsem, že nezůstane bez prestižního ocenění a věřím, že ještě nějaké získá,“ říká městský architekt Josef Zábranský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

7:37 Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

Po několika měsících provedlo město Děčín spolu s technickými službami další test kontejneru na směs…