Písek: Město bude hospodařit s téměř miliardovým vyrovnaným rozpočtem

12.12.2019 6:32

Město Písek plánuje v příštím období hospodařit s téměř miliardovým vyrovnaným rozpočtem. Návrh rozpočtu na rok 2020, který schválilo zastupitelstvo na svém prosincovém jednání, zahrnuje příjmy a výdaje ve stejné výši 876 520 000 korun plus financování splátek a úvěrů v hodnotě 35 564 000 korun. Zůstatek na účtech města k 18. 11. 2019 činil 484 387 329 korun, což je zhruba od 35 milionů více než před rokem.

Písek: Město bude hospodařit s téměř miliardovým vyrovnaným rozpočtem
Foto: mesto-pisek.cz
Popisek: Písek

„Návrh rozpočtu města pro rok 2020 počítá s daňovými příjmy ve výši 568 milionů korun. Jedná se tak o meziroční navýšení 24,5 milionu oproti schválenému rozpočtu na rok 2019. Tento růst je dán především vyšším celostátním výběrem daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a daně z přidané hodnoty, na kterém pak v rámci systému sdílených daní participuje i město Písek,“ vysvětluje Ladislav Toman, vedoucí finančního odboru. „Plánované nedaňové příjmy jsou kalkulovány v částce 172 milionů korun. Oproti roku 2019 dojde k výraznému snížení kapitálových příjmů, neboť se nepočítá s žádným významným prodejem majetku. Kapitálové příjmy jsou tak stanoveny ve výši 2 miliony korun. Pokles se očekává u dotačních příjmů, a to o 40 procent. Je to dáno nižšími předpokládanými dotacemi na realizované investiční akce. Neinvestiční přijaté transfery roku 2020 budou tvořeny dotacemi na sociálně právní ochranu dětí, výkon sociální péče, koncepci bydlení, asistenty prevence kriminality, na volby do zastupitelstev a příspěvkem na výkon státní správy.“

V rozpočtu jsou zahrnuty očekávané dotace na investiční akce základních škol, projekt e-Government, tj. zvyšování efektivnosti a transparentnosti ve veřejné správě, doplatek projektu e-Culture a příspěvek Jihočeské kraje na parkovací a plochy a veřejná prostranství u nemocnice.

Předpokládané investiční výdaje jsou plánovány ve výši 257 milionů korun. Jejich podíl tak meziročně klesl o téměř deset procent. „Rozhodně ale nemůžeme říci, že bychom v návrhu rozpočtu nepočítali s investicemi. Ve srovnání s podobnými městy Jihočeského kraje, například Táborem nebo Jindřichovým Hradcem, je plánovaný objem investic v Písku vyšší,“ říká starostka Eva Vanžurová. „Investovat chceme zejména do vodohospodářského majetku, a to bezmála 100 milionů korun. Výraznými investicemi budou také rekonstrukce letního kina a šaten v městském sportovním areálu nebo výstavba retenčních nádrží. Pokračovat budeme v rekonstrukcích a stavebních úpravách škol, kde se plánuje 13 investičních akcí, které budou také podpořeny z dotačních programů, v rozpočtu pro ně počítáme se zhruba 47 miliony korun.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek: Město usiluje o záchranu krajského bazénu

19:27 Frýdek-Místek: Město usiluje o záchranu krajského bazénu

Krytý bazén na krajské Střední škole řemesel ve Frýdku-Místku potřebuje nutnou rekonstrukci. Radnice…