Písek: Město představilo návrhy na řešení lokality Žižkových kasáren

18.01.2019 19:47

Jak by mohla vypadat a fungovat nová městská část v lokalitě po bývalých Žižkových kasárnách? Na tuto otázku město Písek hledá odpověď. Proto loni na jaře vypsalo poptávkové řízení pro projektanty a developerskou soutěž na urbánní řešení zmíněného areálu. Všech pět obdržených návrhů bylo 16. ledna veřejně prezentováno.

Písek: Město představilo návrhy na řešení lokality Žižkových kasáren
Foto: mesto-pisek.cz
Popisek: Písek

„Autoři měli celkem volnou ruku, jediné, co město Písek požadovalo, bylo začlenění areálu víceúčelové sportovní haly,“ vysvětluje městský architekt Josef Zábranský. „Oceňujeme, že kromě jedné studie, všechny také řeší dopravní napojení lokality ze státní silnice I/20.“

Už loni v létě odborná komise návrhy posoudila a doporučila předložit radě města a zastupitelstvu k projednání developerskou nabídku RG Investment, a. s. a návrh řešení zpracovaný ateliérem 4DS, s. r. o. O celkovém vítězi pak měli dle usnesení rady rozhodnout zastupitelé na svém prosincovém zasedání.

„Tento termín jsme se nakonec rozhodli posunout na únor, a to z několika důvodů,“ vysvětluje místostarostka Petra Trambová. „Jedním z nich bylo vleklé povolební vyjednávání, kdy nebyl čas na důkladnou přípravu takto důležitých projektů. Vzhledem k významu zmíněné investiční akce nám přišlo nanejvýš vhodné představit zastupitelům a potažmo i veřejnosti všechny návrhy. To by bez účasti jejich autorů šlo jen velmi těžko. Proto jsme zvolili formu veřejné prezentace ještě před samotným jednáním zastupitelů. V souladu s usnesením rady bude připraven materiál na zasedání zastupitelstva, které je plánováno na 14. února.“

Doplnění zelených veřejných ploch

U developerského návrhu zpracovaného Studiem Acht komise ve svém hodnocení vyzdvihla především kvalitní dopravní řešení spočívající například v přímém napojení lokality na Výstaviště nebo v obousměrném napojení na čtyřproudý průtah městem.

Vítězná projekční nabídka ateliéru 4DS zase upoutala myšlenkou návratu k historickému urbánnímu a komunikačnímu systému této písecké kasárenské lokality, který je možné vidět i ve starých mapách z první poloviny minulého století. „Svatoplukova ulice je zde důstojnou městskou třídou lemovanou z obou stran alejí,“ připomíná Josef Zábranský. Nicméně právě toto řešení je zřejmě zdaleka nejnákladnější vzhledem k vedení silnice I/20 tunelem a vytvořením jakési zelené střechy, která propojí Václavské a Budějovické předměstí.

„Osobně upřednostňuji, kromě kvalitního dopravního řešení, návrhy pamatující na dostatečnou kapacitu ploch veřejné zeleně pro klidovou zónu, sport a relaxaci v okolí víceúčelové sportovní haly. Toto doplnění zelených veřejných ploch platí shodně i pro lokalitu, kde už nyní funguje psychiatrická nemocnice, a kde by se měla v budoucnu realizovat nová bytová i administrativní zástavba, a která je navíc v těsné blízkosti velmi rušné, dopravně vytížené komunikace. To považuji za jeden z hlavních požadavků urbánního řešení bývalého kasárenského území,“ dodává městský architekt.

Návrhy jednotlivých autorů jsou k nahlédnutí ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek hledá zubaře na vlastní pěst, za pohotovost nabízí dva miliony

22:09 Frýdek-Místek hledá zubaře na vlastní pěst, za pohotovost nabízí dva miliony

Frýdek-Místek zaplatí zubařům, kteří budou sloužit pohotovostní služby. Po měsících jednání se zřizo…