Písek: Město vloni hospodařilo s přebytkem 64 milionů korun

15.02.2020 12:32

Hospodaření města Písku skončilo v roce 2019 přebytkem ve výši 64,2 milionu korun, přestože v prosinci ještě vykazovalo schodek 23 milionů korun.

Písek: Město vloni hospodařilo s přebytkem 64 milionů korun
Foto: Archiv
Popisek: Město Písek

Jak vysvětluje Ladislav Toman, vedoucí finančního odboru, takovýto rozdíl na účtech nemusí být nijak neobvyklý: „Důvodem jsou dotace, které jsme koncem roku obdrželi. Vedle toho nebyly realizovány nebo vyúčtovány některé výdaje, a navíc došlo k vysokému plnění příjmové strany rozpočtu,“ vysvětluje Ladislav Toman, vedoucí finančního odboru.

Celkové příjmy města dosáhly v loňském roce výše 929 milionů korun, což znamená jejich meziroční nárůst o bezmála 112 milionů. Největším zdrojem byly daně. „Daňové příjmy při růstu 7,5 procenta činily 549 milionů korun. Díky prodeji bytů narostly kapitálové příjmy o více než 200 procent na částku 43 milionů. Přijaté dotace při meziročním navýšení o 69 procent dosáhly výše 157 milionů korun,“ informuje starostka Eva Vanžurová.

Oproti předchozímu roku došlo vloni k poklesu celkových výdajů o 139 milionů korun, tedy o necelých 14 procent, celkem město vydalo 865 milionů korun. Největší investice města šly do realizace projektů na základních školách Svobodná a Tomáše Šobra a na dofinancování rekonstrukce městské knihovny. „Společně s Jihočeských krajem a Nemocnicí Písek jsme se finančně podíleli na revitalizaci prostranství před nemocnicí, kde vznikl zcela nový městský prostor s parkovištěm. Investovali jsme také například do stavebních úprav chaty Živec a rekonstrukce Čapkovy ulice a opravili kanalizaci a vodovod v Nádražní ulici,“ dodává starostka.

Město Písek vloni navýšilo finanční prostředky na svých účtech o téměř 248 milionů na celkovou částku 497 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: V cykloparku byl dokončen už čtvrtý singletrail, dlouhý skoro sedm kilometrů

19:06 Aš: V cykloparku byl dokončen už čtvrtý singletrail, dlouhý skoro sedm kilometrů

V lesním terénu vrchu Háj byla nedávno dokončena stavba sedm kilometrů dlouhé přírodní trasy pro vyz…