Písek: Nejmodernější technologie zajistí výrobu pitné vody

23.09.2018 12:42

Zastupitelé města Písek si mohli prohlédnout prostory nové úpravny vody postavené u lyžařského svahu na Hradišti. Tato významná investice za 182 milionů korun bez DPH zajistí pro celé město na dlouhá léta stabilizaci dodávek pitné vody a zlepšení její kvality. Ukončení stavebních prací a zahájení ročního zkušebního provozu se předpokládá koncem října. Využití původní úpravny, která svému účelu sloužila od roku 1963, je nyní předmětem studie, na níž pracuje architekt Vladimír Krajíc.

Písek: Nejmodernější technologie zajistí výrobu pitné vody
Foto: mesto-pisek.cz
Popisek: Písek

„Stavba byla zahájena v květnu loňského roku,“ připomíná Roman Honzík, jednatel Vodárenské správy Písek. „Novou úpravnu vody tvoří celkem tři objekty. Jednak samotná budova úpravny u lyžařského svahu, dále pak čerpací stanice surové vody vybudovaná v areálu staré úpravny a jímací objekt u řeky. K přemístění úpravny jsme se rozhodli kvůli efektivnějšímu provozu, kdy se využije gravitace k nátoku do vodojemů a ušetří se za čerpání."

Nová úpravna je vybavena nejmodernější technologií. „Automatický systém umožní řízení procesu úpravy a zajištění výroby pitné vody i při výrazných výkyvech kvality surové vody. Systém bude napojen na vizualizaci a dále propojen v rámci koncepce Smart Písek s matematickým modelem vodárenské sítě, což v reálu znamená i významnou úsporu vody,“ vysvětluje místostarosta Josef Knot.

S ohledem na koncesní smlouvu s provozovatelem vodárenské sítě firmou ČEVAK, a. s. nemohlo město žádat o dotaci. Náklady na stavbu budou proto primárně hrazeny z nájemného za vodohospodářský majetek, které činí 55 milionů korun ročně.

Písek je zásobován pitnou vodou ze dvou zdrojů

„Realizace nové úpravny vody je jedním z finančně nejnákladnějších projektů posledních let. Jde o investici do budoucna, která sice není na první pohled viditelná, ale o to potřebnější. Pitná voda je v současnosti významnou strategickou surovinou. Zajištění její další bezproblémové a efektivní výroby jsme proto vnímali jako naprosto prioritní,“ dodává místostarosta.

Písek je zásobován pitnou vodou ze dvou zdrojů. Osmdesát procent tvoří voda z vlastní úpravny a zbytek zajišťuje jihočeská vodárenská soustava z nádrže v Římově. Voda z řeky Otavy se v Písku upravuje od roku 1900, kdy byl na Hradišti vybudován první vodojem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

7:17 Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

V Hradci Králové se na více než dvou desítkách míst objeví barevné koše na tříděný odpad. Lidé tak b…