Písek: Provoz výtopny bude díky novému kotli ekologičtější

25.08.2018 8:36 | Zprávy

V polovině srpna byl slavnostně uveden do provozu nový plynový kotel ve výtopně Samoty v Písku. Někdejší mazutová kotelna tak bude mít výrazně ekologičtější provoz a moderní zařízení zajistí vedle poklesu emisí také bezproblémový chod celé výtopny.

Písek: Provoz výtopny bude díky novému kotli ekologičtější
Foto: Archiv
Popisek: Město Písek

Kotelna Samoty je využívána jako záložní zdroj Teplárny Písek zejména v době plánovaných letních odstávek. Z uhelné výtopny byla přestavena na mazutovou v polovině 70. let minulého století. Kotle na topný olej se zde využívaly až do minulého roku. Letos byly demontovány poslední dva a započala úprava prostor pro plynovou kotelnu.

„Provoz zastaralé technologie na topný olej byl v posledních letech čím dál problémovější, pro plynofikaci jsme se rozhodli také kvůli plnění přísných emisních limitů,“ říká Andrea Žáková, ředitelka akciové společnosti Teplárna Písek.

Nový kotel s technologií Bosch o výkonu 27 tun páry za hodinu dodala plzeňská firma Systherm, s. r. o. za téměř 35 milionů korun. Až bude hotový horkovod po celém městě, zařízení je již připraveno na jednoduchou přestavbu na horkovodní kotel. Úpravy byly provedeny také na 80 metrů vysokém komíně, který byl opatřen nerezovou vložkou o průměru 1,3 metru. Teplárna má podánu žádost o dotaci z Operačního programu Životní prostředí. Ta by mohla pokrýt 40 procent nákladů.

Ekologizaci výtopny Samoty se podařilo realizovat ve velmi krátkém čase. Od vyhlášení výběrového řízení do střihání pásky uplynul rok a den. „Nový kotel jsme díky výborné spolupráci s generálním dodavatelem instalovali a uvedli do provozu za pouhých 102 dnů,“ rekapituluje Andrea Žáková.

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Veronika Vrecionová byl položen dotaz

ODS už není, co bývala

ODS bývala k EU dost kritická, dnes je to naopak. Navíc jste se spojili s dost eurofederalistickými stranami. Je vám jasné, že jste tak pro řadu lidí, včetně mě, kvůli tomu nevolitelní? A že tím nahráváte konkurenci? Proč nekandidujete samostatně? Já třeba k eurovolbám nepůjdu, protože není koho vol...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou hledá ředitele divadla

7:04 Jablonec nad Nisou hledá ředitele divadla

Městské divadlo v Jablonci nad Nisou hledá nového ředitele. Správní rada divadla vyhlásila výběrové …