Písek: Ve Sladovně se z jednorázového kelímku nenapijete

10.08.2018 10:04

Písecká Sladovna je největší dětskou galerií v Čechách, její návštěvnost přesáhla v roce 2017 hranici 50 tisíc návštěvníků. V rámci zajišťování jejich komfortu jsou na chodbách rozlehlé budovy instalovány barely s pitnou vodou, které dětem i dospělým nabízejí možnost osvěžit se při pobytu ve výstavách, jež se mnohdy může protáhnout na několik hodin či celý den.

Písek: Ve Sladovně se z jednorázového kelímku nenapijete
Foto: Archiv
Popisek: Město Písek

Ruku v ruce s touto službou, kterou Sladovna poskytuje zdarma, jde však i nezanedbatelná spotřeba jednorázových plastových kelímků, jež byly návštěvníkům také k dispozici. Stoupající obliba galerie zapříčiňuje vyšší spotřebu plastů na jedno použití, což se vedení galerie rozhodlo změnit.

„Když jsme se ohlédli za loňským rokem, zjistili jsme, že jsme životní prostředí zbytečně zatížili téměř 40 tisíci plastovými kelímky. V takové praxi už nechceme pokračovat, proto jsme se shodli, že jednorázové plasty vymýtíme a nabídneme návštěvníkům Sladovny alternativu," vysvětluje ředitel galerie Adam Langer. Od pondělí 6. srpna tak lidé ve Sladovně dál najdou vyhlášené výstavy i barely s pitnou vodou, ale kelímky budou hledat marně.

„Naši návštěvníci mají nyní dvě možnosti, jak barely s vodou využít. Na recepci galerie je k zakoupení trvanlivý kelímek s motivem výstavy Cesta do Mytologie, který bude zároveň sloužit jako pěkný suvenýr. Je odolný a bude možné ho v rodině používat "do nekonečna". Hlavně děti ho budou mít jistě v oblibě. Nebo si lidé k nám do Sladovny mohou přinést kelímek vlastní," říká Adam Langer.

Účelem tohoto kroku je především úleva přírodě a životnímu prostředí, které nadměrná a mnohdy zbytečná spotřeba jednorázových plastů zatěžuje. Sladovna se řadí k institucím, jimž tento problém není lhostejný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

16:14 Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

Duševní zdraví a osobní rozvoj mladé generace podporují nově otevřené tzv. terapeutické a seberozvoj…