Pištín: Mateřinka se loučila s předškoláky zahradní slavností

22.06.2018 21:16

Smutek i radost, úsměvy i slzy, to vše se střídalo ve středu 20. června v kulise lidmi zcela zaplněné zahradě Mateřské školy v Pištíně na Českobudějovicku. Ryze ženský tým zdejší mateřinky zde totiž už podruhé v mladé historii této moderní venkovské školky uspořádal předprázdninovou zahradní slavnost, na níž se, v přítomnosti rodičů a dalších obyvatel obce, rozloučil s dětmi, které v září nastupují do první třídy.

Pištín: Mateřinka se loučila s předškoláky zahradní slavností
Foto: pistin.cz
Popisek: Pištín

Za obec se s dětmi oficiálně „se vší vážností a pamětními dary“ rozloučil starosta Jaroslav Havel, za školku její ředitelka Kamila Lidralová. Poté již děti společně předvedli všem přítomným své pěvecké a taneční nadání. Obrovský aplaus pak malí umělci sklidili za přednes básně „Naše nová školka“ z ředitelčina autorského pera.

„Když naše školka začínala, obec ta se obávala, copak asi nastane, když počet dětí ustane. Jenže Pištín ten má kliku, přišly v jednom okamžiku, holky tuze šikovné a to bylo osudné. Kouzlem v celku jednoduchým, naplnily kapacitu, protože nám projevily, takhle velké množství citu. Naše školka to je místo, které hraje barvami, bojujem tu s celým světem společnými silami“. Potlesk nebral konce.

Po závěrečném tanečním čísle odstartovala volná zábava s hudbou a občerstvením. „Zahradní slavnost pořádaná Mateřskou školkou je jednou z typických akcí, na nichž se schází celá obec. Dveře na zahradu mateřinky nemá zavřené nikdo. Podobná setkání významně posilují dobré sousedské vztahy, zdravý patriotismus a vynikající komunikaci mezi obyvateli navzájem,“ uvedl starosta obce s více než šesti sty obyvateli, která byla za čilý spolkový život a rozvoj obce loni vyhlášená Vesnicí Jihočeského kraje roku 2017.

Díky svým aktivitám obec nestárne

Stejně kvalitně jako žije obec celoročně pestrým kulturním životem, funguje i zdejší, ještě novotou vonící“ mateřská škola. „Díky skvělé spolupráci s obcí i všemi místními spolky se nám daří bez problémů naplnit naši kapacitu. Dochází nám nejen děti z Pištína a jeho místních částí, tedy z Češňovic, Pašic a Zalužic, ale i z dalších obcí v okolí,“ konstatovala ředitelka pištínské mateřinky Kamila Lidralová.

Díky svým aktivitám i poloze „nadosah“ od krajského města Pištín nestárne. Za posledních deset let se počet jeho stálých obyvatel zvýšil o stovku a hlavním cílem obce zůstává i nadále další rozvoj. Investice do budování a modernizace obecní infrastruktury dosáhly v posledních letech několika desítek miliónů korun.

Obec proto nešetřila ani na své mateřince. Její vybudování vyšlo na přibližně osm miliónů korun. Moderní vybavení umožňuje učitelkám aktivně pracovat s dětmi na jejich pozitivním vývoji ve všech oblastech a to především hravou a laskavou formou. Děti u nás prožívají období před vstupem do školy v téměř rodinném a hlavně přátelském prostředí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Akvapark vznikne u Vltavy, město hledá soukromého investora

7:17 České Budějovice: Akvapark vznikne u Vltavy, město hledá soukromého investora

Město České Budějovice představilo jednoznačné plány k výstavbě akvaparku na levém břehu Vltavy, pob…